Vinterförvara Dahlia

När kylan och frosten kommer är det dags att gräva upp och vinterförvara dahlia. Dahlians knölar är fullmatade med energi för att klara sig till nästa säsong men de tål inte minusgrader. Därför behöver de grävas upp och förvaras frostfritt. Gör du det har du chansen att dela knölarna på våren och på så sätt få fler plantor. Bra för plånboken och snällt mot miljön. I det här inlägget beskriver vi steg för steg hur du ska gå till väga och varför.

Vinterförvaring av Dahliaknälar

Älskade Dahlia

Dahlior ger en enorm blomsterprakt under sommaren och blommar ända fram till den första frosten. Vill du ha snittblommor att plocka in för vackra arrangemang eller en enkel blomma i en snygg vas ger dahlior många stora blommor till relativt lite arbete.

Dahlian, som härstammar från Mexiko, överlever inte minusgrader och de delar som växer ovan jord vissnar ner direkt vid frost. Under säsongen växer knölarna till sig ner i jorden, där de samlar energi för att överleva till nästa blomning. Men knölarna överlever inte ens en kortare period av minusgrader i jorden, de måste upp för att överleva vintern.

Istället för att slänga bort knölarna eller låta dem dö i jorden under vintern, och köpa nya till våren, kan de grävas upp och förvaras frostfritt. Då kan man dessutom dela knölarna och få fler plantor att dela med sig av till vänner och bekanta. En perfekt gå-bort-present till exempel. Bra för både plånboken och miljön!

Fairway Spur
Dahlia Fairway spur
Preference
Dahlia preference
Colorado Classic
Dahlia Colorado Classic

När frosten kommer

Det finns ingen anledning till att stressa ut och gräva upp knölarna för en liten frostknäpp. Bara för att det är minus i luften betyder inte det att det är minus i jorden. Det gröna delarna vissnar visserligen, men knölarna tar inte skada. Tvärt om kan det vara bra att låta dem ligga kvar i jorden för att mogna. Då får de ett tjockare skal som hjälper till för att hålla fukten kvar i knölarna under vinterförvaringen.

 1. Klipp ner alla stjälkar så att 10-20 cm. sticker upp ovanför jorden
 2. Sätt namnlapp på en stjälk nära jordytan. Jag brukar använda eltejp som jag skriver namn på.
 3. Kupa upp jord runt stjälkarna som skyddar mot minusgrader i luften.
Frostigt gräs

Gräv upp knölarna

När det varit minusgrader i flera dagar i sträck är det dags att gräva upp knölarna. Här får man ha lite känsla för när det är dags. Den noggranne kan mäta jordtemeraturen med en jordtermometer. Det får inte hinna bli minusgrader i jorden.

 1. Använd en grep och kör ner den i jorden runt plantan. För att inte skada knölarna, som kan ha växt på sig rejält under sommaren, sätt grepen en bit från planta.
 2. Ta upp knölen försiktigt genom att grabba tag i stjälkstumparna. Sitter den fast, luckra jorden runt omkring och under knölarna lite till.
 3. Skaka av lös jord.
  Kvarvarande jord kring knölarna kan innehålla mögelsporer så vissa menar att så mycket som möjligt av jorden ska bort. Några spolar dem till och med rena från jord med vatten. Samtidigt kan jorden hjälpa till att hålla fukten i knölarna, som ett extra skyddande lager. Det är också en fråga om arbetsinsats och tid man har för att ta hand om knölarna, särskilt om man har många.
 4. Klipp bort de tunna sugrötterna som växer ut från knölarna.
  Vissa experter säger att de inte ska klippas bort, eftersom knölarna är känsliga när de plockas upp ur jorden. De menar att man ska göra det till våren när de planteras igen.
  Jag upplever att om knölarna börjar mögla, så börjar det alltid i virrvarret av sugrötter. Därför klipper jag bort dem.
Vinterförvara dahlia

Vinterförvara Dahlia

Vinterförvaringen av knölarna är den känsligaste och knepigaste delen. Det gäller att förvara dem i en miljö som är lagom luftig, lagom fuktig och lagom sval. Är det för torrt kommer knölarna torka och inte överleva och är det för fuktigt kommer de att mögla. Utrymmet får gärna hålla en temperatur på mellan 4 och 10 plusgrader och det är en fördel om det är mörkt.

Hur förvaringen ska gå till beror på förutsättningarna i det utrymme du har tillgång till. Nedan hittar du några exempel på hur du kan förvara knölarna. Välj det sätt som passar dina förutsättningar och utifrån materialet du har till hands. Om det är möjligt är det bra om de inte ligger i direktkontakt med varandra. Då kan en möglig knöl sprida mögel till omkringliggande knölar.

 • Som de är i luftiga korgar eller backar. Väljer du det här sättet så ska man inte vara så noga med att få bort jorden. På Sofiero, som är kända för sitt Dahliakvarter, gör man så här.
 • Bädda in dem i torv. Torv är bra på att reglera fukt och drar åt sig och släpper fukt beroende på omgivande luftfuktighet.
 • Bädda in dem i sand. Så gör de professionella Dahaliaodlarna. När man köper knölar ser man ofta rester av sand på dem.
 • Slå in dem en och en i tidningspapper och lägg i papperskassar.
 • Slå in dem i plastfolie och förvar i kylen. Inte så praktiskt kanske, men så gör Amerikanska Dahliasällskapet med extra känsliga och ovanliga sorter. Jag har själv testat med varierande resultat. Flera blev mögliga men några överlevde.

OBS: Ställ inte kartonger, kassar eller korgar direkt på ett svalt källargolv. Då kryper gärna fukt från golvet upp och har sedan svårt att ta sig vidare med mögliga knölar som resultat. Har själv gjort det misstaget.

Under vinterhalvåret är det bra att då och då se till knölarna. Ta bort mögliga delar eller hela knölar och spraya försiktigt med lite vatten om de ser väldigt torra ut.

Testa gärna några olika varianter för förvaringen för att se vad som passar ditt förvaringsutrymme bäst. Glöm inte notera hur du gjort vid förvaringen i Gardenize, och anteckna vad som fungerade bra eller mindre bra.

Vinterförvara dahlia i sand

Att dela Dahliaknölar

Lämplig tidpunkt att dela stora knölar är på våren, innan de förkultiveras eller planteras. Gör man det innan eller under förvaringsperioden är risken att man får stora sår i knölarna där mögel lätt kan få fäste.

Mer läsning och tips

Här kan du se Jessica Lyon från odligsTV ta upp och förvara dahilaknölar.

Vill du lära dig mer om Dahlian och dess ursprung finns mängder med information på Dahliasällskapets hemsida. Där kan du också bli medlem i föreningen.

En trevlig och innehållsrik bok är Dahlior av Elisabeth Svalin Gunnarsson. Julklappstips till dig själv och andra dahliaentusiaster.

Är du bosatt i eller besöker Stockholm får du inte missa Dahliaparken i Enskede. Den är liten men otroligt vacker och har mängder av Dahliasorter att beundra.

Notera i Gardenize

Prova gärna några olika sätt för att komma fram till vilken metod som fungerar bäst för din vinterförvaring. Fungerar en metod dåligt är det ju tokigt att göra på samma sätt nästa år. Men kom ihåg att notera i Gardenize hur du går tillväga för att vinterförvara dahlia. Det är inte så lätt att minnas när ett år har gått.

Gör så här:

Skapa en aktivitet i Gardenize som heter vinterförvaring. Till den kopplar du en eller flera sorters Dahlior. I fältet anteckningar, skriv hur du har förvarat och följ upp med en notering på våren hur dahliaknölen klarade vintern. Nu kan du dessutom enkelt skriva lite längre anteckningar genom att logga in på datorn med ett Gardenize PLUS-konto. Då kan du även enkelt gå tillbaka och titta på hur dina dahlior sett ut säsong för säsong. Läs mer om Gardenize på datorn här.

Logga in här och prova gratis i 14dagar!

Gardenize gardening app for mobile and laptop

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.