Övervintra pelargoner

Man kan vinterförvara och övervintra pelargoner på flera olika sätt. Det finns två huvudsakliga sätt att förvara pelargoner på under vintern. Förenklat kan man säga att antingen gör man det mörkt och svalt, eller så gör man det ljust och varmt. Här är våra bästa tips för att övervintra pelargoner!

Geraniums - overwintering and storage

Gör så här för att övervintra dina pelargoner

När de första frostiga nätterna närmar sig är det dags att förvara pelargonerna för vintern. Det är ganska uppenbart på växten när säsongen närmar sig: tillväxten avtar, blomstringen minskar och bladen kan börja ändra färg. Då är det dags för en av följande metoder för att förvara växten:

Förvaring i mörker

Om du har många pelargoner kan det vara svårt att få plats med dem inomhus. Då kan ett bra alternativ var att ställa undan dem i ett garage, förråd eller källare där det inte finns så mycket ljus, men heller inte blir så varmt.

 • Klipp bort vissna blad och blommor, så att de inte börjar mögla under vintern. Du kan klippa ner växterna rejält. Då blir det inte så mycket skräp när de vissnar ner och de blir täta och fina när de börjar växa till våren.
 • Ställ krukor på en mörk sval plats. En temperatur mellan 5-10 grader är lagom.
 • Vattna försiktigt ca 1 gång i månaden utan näring.
Årets pelargon

Ljus vinterförvaring

Ett annat alternativ är att flytta in pelargonerna och ställa på fönsterbrädan. Då behandlas de som vilken krukväxt som helst och är nöjda om de får en skvätt vatten då och då. Denna metod passar särskilt bra för engelska pelargoner, hängpelargoner och doftpelargoner.

 • Klipp ev. ner pelargonerna. Kom ihåg att klippa ovanför ett gammalt bladfäste. Det kan vara bra att klippa precis ovanför ett friskt blad. Då hjälper bladet till att dra upp vatten genom stumpen så att den inte vissnar ner.
 • Ställ på en så ljus och sval plats som möjligt. Om du har möjlighet så skadar det inte att sänka temperaturen till mellan 15-20 C, kanske har du tex ett gästrum som inte används så ofta där pelargonerna kan få husera under vintern? Undvik att ställa krukorna i ett fönster med element nedanför. Då blir det lätt väldigt varmt i jorden under vintern när elementen går på högvarv.
 • Vattna sparsamt och undvik näring i vattnet. Inomhus kan luften bli väldigt torr under vintern så vatten behövs men vattna bara lite och känn efter i jorden om den är fuktig. Blir det för blött ruttnar rötterna. Pelargoner mår alltid bra av att torka upp helt mellan vattningarna.
Pelargon - vinterförvara, klipp ner, övervintra

Att dokumentera vinterförvaringen av dina växter är viktigt av flera anledningar. Skriver du ner dina upplevelser kommer du lättare minnas vad som fungerade bra och vad som behöver förbättras, du kan dela med dig av dina erfarenheter till andra och du kan testa olika övervintringsmetoder för att se vilka som fungerar bäst hos dig.

Väck pelargonerna till liv

På våren är det dags att plocka fram och väcka pelargonerna till liv igen vilket du gör genom att lyfta fram dem i värmen och ljuset igen. Klipp bort det som är dött och visset. Har de vuxit och blivit rangliga, kan du klippa dem ganska hårt, lämna stumpar på ca 10 cm. Klipp precis ovanför ett gammalt bladfäste.

Plantera om i ny fräsch jord (gärna med lecakulor i botten för dräneringens skull), börja vattna och ge dem näring så ska du se att de kommer ta sig fint. När risken för nattfrost är över kan du placera pelargonerna utomhus.

’Picote pink’

Årets pelargon 2018

Årets pelargon
’Brocade Cherry Night’

Årets pelargon 2019

Årets pelargon 2019

Dokumentera så här i Gardenize när du tar in dina pelargoner:

Jenny dator växthus 1

Exempel från Jenny på Gardenize när hon noterar i appen:

 1. Hon skapar en ny händelse i Gardenize som hon kallar ”Tagit in”
 2. Sen fotar hon det hon gör och lägger in bilden på händelsen.
 3. I växtlistan söker hon upp och väljer de pelargoner som det gäller.
 4. Hon anger växtplatsen som jag placerar pelargonerna på, tex Vardagsrumsfönstret, Köksfönstret eller Garaget.
 5. Senare loggar hon in på Gardenize på datorn och lägger ytterligare kommentarer och påminnelser.
 6. Ofta passar hon på att se över de anteckningar hon har, så att de känns aktuella och relevanta.
 7. Hon antecknar om det upptäckts skadedjur eller sjukdomar som hon behöver hålla koll på fram över.

Läs mer

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.