Bambu, enkel skötsel och spännande historia

I vår trädgård har vi sedan ca 15 år en stor stor bergbambu ’Jumbo’. De första åren stod den i ett utsatt läge, där kalla och salta havsvindar blåste in och där jorden ofta torkade ut. Den ojämna fuktigheten och den tärande vinden höll på att ta kol på den stackars bambun.

Så i samband med att vi gjorde om i trädgården för över 10 år sedan, passade vi på att flytta vår bambu och placerade den där jorden är fuktigare och i skydd från västanvindarna. Här har den vuxit och frodas så att den nu är närmare 4 meter hög och den växer i diameter varje år.

Bambu är lättskött, har ett spännande växtsätt och en lååång livscykel…

Bambu

Bergbambun –
omgärdad av mystik och död

Bambuns mystiska död

Bergbambu kom till Europa från Kina under tidigt 1900 tal, införd av Ernest Wilson. Till Sverige kom plantan under 1930-talet.

Men under 1990-talet hände något märkligt. I stort sett all bambu hela västvärlden gick i blom samtidigt och dog sedan. Detta underliga sammanträffande visade sig bero på att alla bergbambu här härstammade från samma moderplanta. Eftersom de flesta bambuarter bara blommar en gång under sitt liv, efter ca 100 år, och sedan dör så var det egentligen inte så konstigt utan helt naturligt.

Som tur är så kommer med största sannolikhet vår bambu att leva till slutet av detta århundrade så vi behöver inte oroa oss nämnvärt :-).

Bambuns död leder till hungersnöd

Det finns fler intressanta historier om bambu, som att blomningen orsakar svält bland människor.  Fenomenet förklaras med att när bambun går i blom och fröar, så äts fröna av råttor och andra gnagare som snabbt ökar i antal. När de näringsrika fröerna är slut, så behöver den stora råttpopulationen hitta annan föda. Den ger sig då på människornas odlingar, vilket i sin tur leder till hungersnöd och svält. Du kan läsa om detta på bla Wikipedia.

Bambu

Bambu på vintern

Bambu tål snö och kyla utan större problem. Även om det kommer mycket snö som tynger grenarna, så kommer de resa sig igen när snön smälter bort.

En nyplanterad bambu kan man, om man är orolig, skydda genom att lägga ett tjockt lager med löv runt omkring. Bambu uppskattar dessutom den mull som bildas när löven successivt bryts ner och blir till näring.

Bambu under snötäcke
Foto: Jenny Rydebrink

Enkel plantering och skötsel

Bambuns naturliga miljö är tropiska, subtropiska och tempererade områden i Asien och Amerika. De flesta sorter trivs bäst i skuggiga lägen, gärna under större, lövfällande träd som släpper genom ljuset på vintern, men skyddar mot stark sol på sommaren. Löv i jorden och runt omkring bidrar dessutom till en mullrik jord vilket bambun uppskattar.

  • Om du har lerig jord, så se till att luckra upp ordentligt innan plantering och jordförbättra genom att blanda in löv eller torv.
  • Dränering är viktigt, bambun gillar inte att stå med blöta rötter, särskilt inte under vinterhalvåret.
  • Självklart behöver man vattna vid planteringen, MEN det är extra viktigt att komma ihåg att vattna tidigt på våren. Då är solens strålar starka men jorden och torr. Risken är stor för att de gröna bladen torkar ut om de inte kan suga upp det vatten som växten behöver.

Vissa sorters bambu har en tendens att sprida sig, och om man är orolig för det så tänk på två saker:

  1. Välj sorter som inte sprider sig.
  2. Plantera  med en ”skyddsring” runt rötterna. Om du planterar din bambu i tex en stor spann utan botten, ett betongrör eller liknande som du gräver ner så kan du på så sätt förhindra att bambuns rötter sprider sig mer än vad du önskar.

VARNING!

Det finns en växt som ibland kallas för ”Fattigmans bambu”. Detta är en annan benämning för växten parkslide. Parkslide är mycket invasiv och kan bli omöjlig att bli av med om man får in den i sin trädgård. Parkslide kommer med största sannolikhet hamna på listan över växter som är förbjudna att säljas och spridas. Du kan läsa mer om parkslide på Naturvårdverkets hemsida.

Bambu att besöka

Om du har vägarna förbi Botaniska Trädgården i Göteborg så kan jag verkligen rekommendera ett promenad genom Bambulunden. Här prasslar det i löven även de mest vindstilla dagarna och tack vare det vintergröna bladverket så är lunden ett intressant besöksmål även under vintern. Under sommarmånaderna skuggas de ljusskygga växterna av olika sorters lönnar som japansk lönn (Acer palmatum), solfjäderslönn (A. japonicum) och japansk gyllenlönn (A. shirasawanum ’Aureum’).

I Bambulunden finns även det intressanta Näsduksträdet (Davidia involucrata var. vilmoriniana) som blommar i slutet av maj och början av juni.

Bambu
Bergbambu
Björnbambu

Notera dina bambus i Gardenize

Det finns många olika sorters bambu, själv har jag tre – ’Jumbo’, ’Tiny’ och ’Bimbo’.  Som du kanske gissar speglar sortnamnen hur stora de förväntas bli.

Jag har noterat alla tre i Gardenize och antecknat t.ex. var jag har köpt dem, när jag gjorde det, och hur jag gjorde när jag planterade. På så sätt kan jag gå tillbaka och följa upp hur de växer och utvecklas över tid.

Nu finns Gardenize både i mobilen och på datorn, och vill du testa på datorn kan du göra det genom att klicka på denna länk.

Logga in här och prova gratis!

/Jenny

Fler lästips från Gardenize

Gardenize Plus, trädgårdsblogg

Gardenize digitala trädgårdsdagbok

Du hittar den på App Store , Google Play eller på webben.

Här kan du notera allt om dina växter med bilder och anteckningar och för dagbok över ditt trädgårdsarbete.

Du får även massor med tips och inspiration om trädgård och odling samlad på ett ställe!

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.