Plantera vårblommande lökar

På hösten är det dags att förbereda våren. Med vårlökar i rabatter, krukor och pallkragar garanteras en härlig, färgsprakande blomning när man behöver det som bäst. Prova att plantera vårblommande lökar i både krukor och pallkragar, så kan du både förlänga säsongen och plocka egna blommor att sätta på köksbordet.

Kirgislök

8 tips för plantering av vårlökar i rabatter, krukor och pallkragar

 1. Gödsla med benmjöl när du planterar. Det är bra näring till alla lökar.
 2. En tumregel när man planterar lökar är att sätta dem på 3 gånger djupare än vad löken är hög.
 3. Plantera gärna lökarna i klungor eller grupper, då ger de ett mer ”maffigt” intryck till våren.
 4. Tänk på att få ner lökarna i jorden så snart som möjligt. Ju färskare de är, desto bättre är det.
 5. Några lökar kan med fördel även planteras i frostsäkra krukor, som du kan flytta runt för att skydda mot gnagare och rådjur. Dessutom kan du snabba på lökarna genom att ställa in dem i ett växthus eller uterum tidigt på våren. Då kommer de blomma ut innan lökarna i rabatterna gör det och du får på så sätt en längre blomperiod.
  Ytterligare en fördel med att plantera i just krukor är att du kan placera dem vid en entrén, på en altan eller andra platser där det inte blommar så tidigt på vårkanten.
 6. Utnyttja en pallkrage, som ändå ligger i vila för att plantera tex tulpanlökar eller påskliljor. Dessa blommor kan du sen använda som närodlade snittblommor. När de har vissnat ner tar du upp dem och gör plats för sommargrödorna.
  Jag brukar passa på att köpa de lökar som reas ut eller säljs billigt i lösvikt och blanda lite av varje. Då kan det bli en spännande överraskning till våren vad som kommer upp. Var dock noga med att kolla att lökarna är spänstiga och absolut inte mögliga.
 7. Har du gnagare och rådjur i närheten så kan du leta efter lökar som djuren vanligtvis inte tar. Detta brukar vara markerat på förpackningarna och några säkra kort är tex härligt solgula påskliljor och ståtliga allium. Inget sätt är helt säkert för att skydda tulpaner mot rådjur, men Råväck och Trico Garden brukar fungera. Spraya på de gröna delarna direkt när de dyker upp på vårkanten.
 8. Dokumentera i Gardenize! För att komma ihåg vilka lökar du har satt var, så skall du ju så klart lägga in dem i Gardenize, med bilder och anteckningar.
Plantera vårblommande lökar
Jenny vid pallkrage
Vårlökar Gardenize
Krokus blomma Gardenize

Dokumentera i Gardenize

Plantera vårblommande lökar

Att plantera lökar i trädgården är en väldigt typisk sak man ägnar sig åt på hösten. Men så fort man vänder ryggen åt, har man glömt vad man planterade var. Eller hur!?

Det är då Gardenize är så fiffigt att använda.

Så här gör jag:

 1. Lägger in lökarna i Gardenize. Många sorters lökar finns att söka upp i databasen, så kolla gärna där först. Om du inte hittar växten där så ta en bild på etiketten och skriv själv in namnet på den.
 2. När jag planterar, har jag mobilen redo. Jag lägger fram lökförpackningen på platsen jag planterat, tar ett steg bakåt och tar ett kort.
 3. Sedan skapar jag en händelse och noterar ”Planterat”. Jag anger växten, växtplatsen och lägger in bilden på platsen och lökförpackningen.
 4. Slutligen öppnar jag växtplatsen i Gardenize och lägger in växten där.
 5. När jag kommit in till datorn öppnar jag Gardenize där, och fyller på med mer information, som vad jag gödslade med, hur många lökar jag satte på de olika platserna osv. Jag tycker det är mycket enklare att fylla på denna information när jag har tillgång till riktigt tangentbord och större skärm!

/Jenny

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.

Daffoild