Månadens Gardenizer

Månadens Gardenizer:
Lars-Åke Bergström på Strömsön

Denna månad blir vi inspirerade av Lars-Åke och hans fru Karin och deras fantastiska trädgård på Strömsön, i utkanten av Örnsköldsvik.
Här har de under de senaste 10 åren samlat palmer och pelargoner, citrusar och kaktusar, totalt över 1300 växter från världens alla hörn. Paret Bergström är en av de mest aktiva användarna av Gardenize.
Här kan du läsa om hur Lars-Åke själv beskriver sin trädgård och hur odlingsintresset har växt genom åren.
Månadens Gardenize
larsÅkeochkarinbergström

Förvandlingen har gått i ett rasande tempo

Allt startade för 10 år sedan

Jag har haft ett jobb som har gjort att jag har rest en del och intresset att börja gräva i rabatter kom inte förrän jag blev pensionär. I år har vi 10-års jubileum för vår trädgård. Vi har tagit en lagom bit varje år och inte brytt oss så mycket om att arbeta samtidigt med hela trädgården.

Min fru har inte heller haft så mycket tid tidigare, hon startade med en pallkrage här på Strömsön som var hennes föräldrars före detta sommarstuga och som vi nu byggt om till permanenthus. Huset ligger i en södersluttning i en havsvik ca 15 min från i Örnsköldsvik. Vi har ett fantastiskt mikroklimat här!

Från pallkragar till öar

Från början fanns det som sagt pallkragar lite varstans här som Karin odlade i.  Som före detta lärare är det Karin som står för biologikunskaperna. Själv har jag arbetat mycket med form, färg och design. I växtväg började jag med bland annat suckulenter, citrus och yuccapalmer.

I samma veva som trädgården började formas hade jag grävt ut under huset. Då fick jag fram stenar som kunde användas till stenpartiområden i trädgården som nu har bildat öar av olika slag. Stora delar av trädgården började med att vi byggde upp områden med olika slags sten. I en av dessa öar har har vi nu plommonträd och mycket liljor och funkia.

Alpiner trivs i en annan ö och så vidare. Vi döpte de olika öarna till olika saker för att veta vilka platser vi talade om.

Vi har haft en fantastiskt samarbete i trädgården Karin och jag!

Lars-Åkes bästa tips och råd

Bästa trädgårdsknepet!

Ett bra knep vi använder är att inte ha så stor yta mellan växterna, istället låter vi dem växa in i varandra. Här i norr kan vi för övrigt ha både vinter, vår och sommar under samma månad och detta minskar behovet av ogräsrensning avsevärt.

Favoritväxterna

Tillandsia av olika slag! Även kaktusar och andra succulenter är riktiga favoriter.

Månadens Gardenizer

Gardenize är vår loggbok

För att hålla reda på alla våra växter började vi med Exceldokument och skisser. Men när vi sedan började flytta runt växterna, ja då blev det lite krångligare med den tekniken. Jag började då leta på nätet efter alternativa sätt och hittade Gardenize.

Vi lägger in namn och dokumenterar allt med bilder. Vi noterar även de latinska namnen för att kunna lära oss än mer om växterna. Så det är ett lärande om hur växterna trivs och var de vill växa. Gardenize har hjälpt mig att skapa mer förståelse för växter. Nu skriver jag även in händelser och datum för att kunna gå tillbaka i tiden för att se hur det vuxit. Det blir en loggbok!

Följ Bergströms i Gardenize

Lars-Åke och Karin är flitiga användare av Gardenize så gå in och kika i deras trädgård i Gardenize. Där kan du se alla deras fantastiska ”Öar” och hur de har kombinerat sina växter med olika färger och former. Du kan se alla deras olika sorter av Agave, Aklejor och Allium.

Vi på Gardenize tackar för att ni vill dela med er av er trädgård och er kunskap!

Gardenize Plus

39:-/mån eller 390 :-/ år*

Med Gardenize Plus kan du:

  • Använda Gardenize på datorn
  • Spara så många bilder per växt/plats/händelse du vill
  • Spara så många växter/platser/händelser du vill
  • Skapa kopior av dina egna växter – ny funktion.
  • Rita på bilderna
  • Spara så många inspirationsinlägg du vill
  • Skapa en back-up av dina bilder och din information genom att spara ner via exportfunktionen

* priserna gäller om du tecknar dig via hemsidan

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.