Bästa tipsen vid höstplantering

Hösten är bästa tiden på året för plantering, och det går bra att plantera de flesta växter så länge det inte är tjäle i jorden. Dessutom är plantskolorna fulla med erbjudanden som man kan passa på att dra nytta av. Här har vi samlat våra bästa tips vid höstplantering.

Blomsterrabatt

Plantera buskar, träd och perenner på hösten

Hösten är den bästa tiden för att plantera de flesta buskar, träd och perenner. Detta eftersom marken är naturligt fuktig och behovet av att vattna är mindre. Plantan kan dessutom ägna sin energi åt att etablera sitt rotsystem snarare än att producera blad, blommor och frukt. Här kommer några samlade tips från Gardenize gällande just höstplanteringar.

 1. Rensa växtplatsen från ogräs och blanda den befintliga jorden med lite ny planteringsjord.
 2. När man planterar på hösten brukar man inte rekommendera gödsling, så det besväret kan man bespara sig. Däremot är det bra att gödsla med tex kogödsel till våren, så lägg gärna in en påminnelse om det i Gardenize.
 3. När du har grävt din planteringsgrop, så se till att vattna den ordentligt genom att fylla den med vatten och låta det sjunka undan. Har du köpt plantor i kruka så dränk gärna hela krukan i en spann med vatten tills det slutar bubbla så att du vet att rotklumpen är genomblöt.
 4. Plantor som har vuxit i en kruka har ofta mycket rötter som har börjat slingra sig runt kanterna. Om så är fallet är det viktigt att lösa upp rötterna. Det kan du antingen göra med fingrarna genom att dra isär rötterna. Om det är mycket rötter eller om de är väldigt hårda, så kan du ta hjälp av en kniv eller sekatör och klippa upp klumpen lite här och där.
 5. Vissa stora perenner som man köper i kruka kan man dessutom dela den i flera och sätta dem glesare eller på olika ställen.
 6. När du planterar, tänk på att växten ska hamna på rätt jorddjup -dvs det skall varken bli en grop eller en upphöjning i marken efter planteringen. Hamnar växten på en kulle riskerar den uttorkning eller att lättare frysa och hamnar den i en grop är risken att det blir för blött.
 7. Skydda buskar och träd från djur som rådjur, harar och andra skadedjur som riskerar att kalasa på dina nyplanteringar. Det kan du göra med tex ett skyddsnät runt stammen, staket eller något som rör sig med vinden och på så sätt skrämmer djuren.
 8. På hösten kan du även passa på att dela vårblommande perenner som börjat breda ut sig för mycket. Då håller de sig friska och du får dessutom fler plantor att njuta av. Har du ingen egen plats – ge dem till en vän!
  /Jenny
Höstplantering

Bra att veta vid höstplantering

Det finns vissa växter som trots allt har svårt att etablera sig om man planterar dem för sent på hösten.

 1. Höstanemoner. Dessa skira blommor fyller hyllorna i butiken på hösten och lockar och pockar. Det som kan vara bra att veta är att även om de klassas som perenna, så har de svårt att klara första vintern om man sätter dem för sent. De behöver en säsong att etablera sig.
 2. Vintergröna växter spm bambu, barrväxter och rhododendron kan du plantera på tidigt höst, så vänta inte för länge!
  /Jenny
Höstpantering

Dokumentera så här i Gardenize

trädgården i december

Oavsett om vi köper nytt att plantera eller flyttar runt växter vi redan har, så kom ihåg att göra en minnesanteckning att gå tillbaka till vid senare tillfälle.

Så här gör jag när jag noterar i Gardenize:

 1. Om det är en ny växt börjar jag med att lägga in den, som ny växt.
 2. Jag tar kort både på växten och etiketten (om det finns) och skriver in vad växten heter. Detta gör jag på mobilen när jag är ute i trädgården.
 3. När jag kommer in så loggar jag in på Gardenize på datorn och lägger till mer information om växten. Som var jag köpte den, vad den kostade och annan information som jag kanske har hittat på nätet.
 4. Sedan skapar jag en händelse och noterar ”Planterat”, där jag även anger växten, växtplatsen. Jag anger även om jag jordförbättrade eller fixade något annat när jag ändå var i farten.
 5. Slutligen öppnar jag växtplatsen i Gardenize och lägger in växten där.
  Nu passar jag även på att dubbelkolla om det är någon växt som jag inte har kvar på växtplatsen längre. Det kan ju tex vara så att något har dött, eller jag har valt att flytta växten.

/Jenny

Läs mer

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.

Höstplantering