Månadens Gardenizer

Sofia har 1200 växter i Gardenize

Sofia Tungfelt i Karlskoga är nu inne på tredje säsongen med att använda Gardenize. Hon framhäver odlariver, glädje och kravlöshet, snarare än raka linjer och denna månad är hon månadens Gardenizer.
Sök upp hennes trädgård i Gardenize och följ hennes arbete från sådd till skörd.
Foto: Sofia Tungfelt
sofia tungfelt

Sofia bestämde sig och sen gick det fort!

– När började du odla?

”Efter lite taffliga försök började jag  på riktigt januari 2017. Bara bestämde mig, mitt i vintern. Jag lånade alla bibliotekets böcker om odling, lyssnade på alla poddar, läste alla bloggar och fullkomligt ”knarkade” allt jag kom över i ämnet. Jag samlade tidningar, kartonger, pallkragar, ensilage och gödsel (till blivande bäddar) från alla jag känner. Pluggade på om växtbelysning, näring, förkultivering och vintersådd. Sen blev det äntligen vår och efter det har jag liksom inte slutat odla, dock blivit lite lugnare i min frenesi :)”

Sofias odlingar och knep

– Hur ser din trädgård och dina odlingar ut?

”Den har helt klart personlighet och är lite klurig att odla på många sätt. Det finns bara en liten plan del som är köksträdgård med bäddar och pallkragar.

I trädgården finns två större stenpartier som fått rabatter runt sig med olika perenner och olika ettåriga växter. Fler och fler kärl och krukor dyker också upp, allt från halmbalsodling till resväskor är odlingsplatser här.”

– Har du några knep du kör?

”Kravlöst! Grönsaker och växter är fantastiska i sig själva så jag har inga krav på hur det ska se ut eller egentliga regler för vad som är rätt eller fel. Att saker ibland blir fel är helt ok, gläds istället åt allt som växer och frodas.”

– Vilka är dina favoritväxter?

”Gillar ätbart framför allt, kanske mest tomater ändå.
Blir dessutom mer och mer förtjust i perenner, så tacksamma som dyker upp år efter år!”

Foto: Sofia Tungfelt

Månadens Gardenizer

Dokumenterar och visar vännerna

– Hur använder du Gardenize?

” Jag hittade Gardenize som ett tips någon gång när jag läste på som mest vintern -17. Förmodligen via sociala medier.

Främst dokumenterar jag hur växterna ser ut, när jag sådde, skördade och planterade. Det har blivit en rolig bildbank när jag själv vill titta eller visa vänner olika växter.

Jag dokumenterar även andra saker som när jag gräver ner bokashikompost eller behandlar mot sniglar och kålfjäril.”

– Har du en öppen trädgård i Gardenize så man kan följa dig?

”Jajamen!”

– Vad finns i din önskelista på Gardenize?

”Eftersom jag har runt 1200 olika växter med tillhörande bilder + över 500 registrerade händelser i Gardenize tar det en stund att ladda upp. Så att få det snabbare vore nice, eftersom jag gillar att ta bilder när jag är ute i trädgården.

I övrigt önskar jag bara att Gardenize kommer att finnas kvar eftersom jag har ett par år av odlingsdokumentation där nu.

Gardenize PLUS
Gardenize Plus

Även om du inte har lika många växter som Sofia som du vill dokumentera i Gardenize, så är det ändå lättare att göra delar av jobbet vid en dator där man har  större skärm och riktigt tangentbord. Därför har vi skapat en webversion av Gardenize som ingår i paketet Gardenize Plus. Gardenize Plus kostar 39:-/månad om du tecknar dig via webben och 59:-/månad om du väljer att betala via App store/Google play.

För att logga in på Gardenize på webben så klickar du här. Du använder samma inloggningsuppgifter som du gör när du logga in med mobilen.

Du kan hitta mer information om Gardenize på här.

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida får inte användas utan tillstånd.