3 bästa,
doftande buskar

Att gå runt i trädgården en ljummen sommarkväll och känna dofterna av blommande buskar ger en känsla av lugn och tillfredsställelse. Hemma hos mig, i södra Bohuslän, så har jag tre växter som sticker ut just när det gäller att dofta gott i skymningen.

Mina 3 bästa doftande buskar

Fläder

Flädern blommar veckorna innan midsommar hemma hos oss och är en av de första växterna som man lägger märke till att de doftar. Blommorna har en signifikant, tydlig doft som sprider sig när man går förbi. En fläder kan bli 8 meter hög och man ser dem ofta ut med motorvägarna.

Fläderblommorna går utmärkt att använda till saft, och mitt tips är då att plocka blommorna tidigt på säsongen. De drar gärna till sig löss efter hand, och känns då mindre aptitliga att använda.

Doftande blommor

Blodfläder

Det finns även sorter av fläder som har mörkt röd/lila, nästan svart bladverk – Blodfläder. Vi har en sort som heter ’Black beauty Gerda’, som blir ca 2-3 meter hög. Den har rosa blommor, och när den har växt till sig skall vi göra rosa flädersaft på den. Det kommer bli vackert!

Doftande blodfläder

Schersmin

Schersminen är lätta att blanda ihop med Jasminen, namnmässigt alltså, men det är två helt olika växter. Här skriver jag om Schersmin.

Schersminen är en lätt och tacksam växt att ha i trädgården. Den planteras gärna som en solitär, så att den får plats att breda ut sig och med fördel nära en uteplats där man sitter om kvällarna. Busken blir 2-3 meter hög och blommar med vackra kritvita blommor runt midsommar. Perfekt att ta några blomkvistar att fylla ut kransarna med, med andra ord.

Även schersminen tenderar att locka till sig löss, så vill man bli av med dem kan man spraya med såpvatten.

3 bästa doftande blommor

Vildkaprifol

Kaprifolen är Bohusläns landskapsblomma och har alltid funnits naturligt i vår trädgård. Den växer i utkanten, på gränsen mellan trädgård och natur. Den klättar gärna, tex över en bergsknalle eller upp i träden. Kaprifolen har väldigt speciella blommor, och den vanliga vilda sorten har blommor som oftast går i ljusgula och vita toner. Vi har även planterat en sort, som heter ’American Beauty’, där blommorna går i spännande nyanser av rosa och orange. Du ser bild på ’American Beauty’ överst på denna sida.

Doftschersmin,
’ Minnesota snowflake’
Schersmin Minnesota snowflake buske
Fläder
Okänd sort
Buskar som doftar
Kaprifol, vild,
’American Beauty’
Doftande buskar

Klicka på bilderna för att se större bild.

Foto: Jenny Rydebrink

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.