Månadens Gardenizer

Månadens Gardenizer:
Karin Saler och odla ihop

Juli månads Gardenizer är Karin Saler och Odla ihop.
Karin driver tillsammans med Jenny Salmson odlingskollektivet Odla ihop i Tantolunden på Södermalm i Stockholm. Josefin Wulff träffade Karin på Nordiska trädgårdar i mars 2019. De hade ett långt samtal om möjligheter och utmaningar med att odla tillsammans med andra.

Om du vill vara eller vill tipsa om någon annan som borde vara Månadens Gardenizer, hör av dig till jessica.lyon@gardenize.se

Odla ihop en urban matpark i Tantolunden i Stockholm
Karin Saler och Odla Ihop är månadens Gardenizer

Längtan efter att odla

Karins odlingsintresse började i en fascination över hur något, med rätt förutsättningar, kan bli till av sig själv. Ett litet frö som får gro och växa till något fantastiskt. Något som vi människor, insekter och djur är beroende av för vår överlevnad och för ett gott och rikt liv. Karin bor själv på Södermalm i en lägenhet. Hon odlade grönsaker vid sommarstugan men längtan efter att odla i närheten av sitt permanenta boende var stark.

När hon tittade ut genom sitt fönster slog det henne – varför inte odla där ute?! Karin började gerillaodla i närheten av sin bostad under en tid och insikten om möjligheterna som odling ger, framförallt socialt, växte sig starkare. Precis utanför Karins bostad ligger Tantolunden, en vacker park med kolonilottshistorik sedan 100 år tillbaka. Men köerna till en egen lott är långa. Karin såg möjligheten att göra odling mer tillgängligt för alla som har intresse av att lära sig mer men som kanske inte har tålamod att stå i kö eller vill ta på sig ensamt ansvar för en hel kolonilott.

Ett lyckligt sammanträffande la grunden

På en kurs i permakultur träffade Karin Jenny och de tog tillsammans fram ett förslag om en tillsammansodling mitt i Tantolunden. De visade förslaget för Stockholm Stads Stadsförvaltning som till deras förvåning direkt sa – KÖR!

Nu är Odla ihop – en urban matpark för alla – inne på sin fjärde säsong. Medlemmarna är i alla åldrar med olika bakgrunder, vilket skapar en unik mötesplats där nya vänskaper knyts och kunskaper, inte bara inom odling, sprids.

Odla ihop

Huvudfokus i odlingarna är ätbara och användbara grödor, gärna perenna för att minska arbetsbelastningen. Man odlar både grönsaker och blommor som då helst ska vara ätbara eller ha medicinala användningsområden. Exempel på perenna grödor som odlas är spenatskräppa, malva, hosta och olika bär och frukter. Man försöker också välja sådant som kan stå länge i odlingarna, skyddar mot skadeinsekter samt går att skörda eller fermentera. Växter som inte är tåliga, har höga krav på skötsel och ger lite tillbaka hör inte hemma i Odla ihops odlingar.

Utmaningar

En av de största utmaningarna i odlingarna är organisation och samarbetet mellan alla medlemmar. Här är Gardenize en hjälp för att förmedla information om odlingen både mellan medlemmar och till besökare. De flesta växter och odlingsytor är inlagda i Gardenize. Det hjälper medlemmar som ligger på olika kunskapsnivå och ger koll på vad som växer i odlingarna. Det finns stor utvecklingspotential i Gardenize, säger Karin, för att ännu bättre passa de behov som en tillsammansodling har. Till exempel vill man kunna vara flera inloggade samtidigt, ha en djupare hierarki för växtplatser samt en funktion för att skriva allmänna noteringar.

Utveckling och framtid

Nu drar Odla Ihop igång ett nytt stort projekt. Den här gången på Öråkers gård i Kungsängen, vid utflyktsmålet Ladan. Visionen är att Odla Ihop Öråker ska bli en plats för kunskapsdelning genom kurser, workshops och samarbeten med kommun, företag och privatpersoner. Här kommer man kunna odla mer av allt än vad det finns plats för inne i stan. Fler sorter och fler plantor av varje sort så det blir mer mat att skörda, äta, förädla och dela.

Vi på Gardenize önskar Karin, Jenny och Odla Ihop lycka till i Öråker och vill tacka för deras ihärdiga arbete att få fler att förstå vikten av att odla lokalt och hållbart. Vi hoppas också på att få möjlighet att utveckla ännu mer funktionalitet som behövs i en tillsammansodling.

Odlaihop har en öppen trädgård i Gardenize, så gå in och se och läs mer om odlignarna! Besök också deras webbplats för att läsa om hur du gör för att bli medlem och vad som är på gång.

Du kan även följa Odla Ihop på Instagram, odlaihop.

Bilderna kommer från Odla ihops hemsdia.

odla ihop det växer så det knakar
odla ihop odlingslådor
odla ihop permakultur
odla ihop planen

Hitta trädgårdsvänner i Gardenize

Du kan följa många olika intressanta trädågrdspersoner från hela världen i Gardenize.

Du hittar dem under fliken vänner, och för att söka upp nya, klickar du på den lilla gubben med ett plus-tecken i övre högra hörnet.

/Jenny

Månadens Gardenizer

Gardenize Trädgårds-app

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in direktpå datorn.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

App store
Google-Play
Logg in på Gardenize webbapp för trädgård
Gardenize founder Jenny Rydebrink

Mer lästips från Gardenize