Föröka hortensia

En verklig favorit i trädgården är hortensia. Dessa växter med så stora, härliga blomklasar i ljuvliga färger förgyller vilken trädgård som helst. De är perfekta att ha i både rabatter och i krukor, som är lätta att flytta runt efter behov. Eftersom det i princip inte går att få för många hortensior, så är det lika bra att lära dig ta egna sticklingar. Här beskriver vi steg för steg hur du kan föröka din hortensia. Bästa tiden på året att ta sticklingar är på våren eller tidig sommar.

Sticklingsföröka hortensia

Så här förökar du hortensia i din trädgård

Följ dessa steg för steg instruktioner hur du förökar din hortensia och få tips om vad du ska tänka på när du planterar hortensia. Snart kan du njuta av ökad och härlig blomstring i hela din trädgård!

Föröka hortensia, steg för steg

  1. Välj ut en fin och frisk gren som du klipper av precis under ett bladpar. 15-20 cm lång är lagom.
  2. Ta bort det nedre bladet – det här är den punkt där de flesta rötterna kommer att bildas när sticklingen planteras.
  3. Ta bort alla resterande blad, förutom de två översta som kommer ut från spetsen av stammen. Dessa två låter du vara kvar, men klipp av dem så att bladen blir ungefär halva. Denna metod minskar behovet av vatten eftersom det inte avdunstar lika mycket från bladen. Växten kan istället fokusera på att skapa nya rötter.
  4. Plantera sticklingarna i en kruka med hål i botten och som du har fyllt med såjord, du kan ha flera sticklingar i samma kruka tills du vet vilka som överlevt och fått rötter. Ca 2/3 av sticklingen skall placeras under jord. Se till att hela stammen har kontakt med jorden, annars bildas inga rötter.
  5. Vattna krukan väl, och placera på en skydda och ljus plats, men inte i direkt solljus.
  6. Sticklingarna bör rota sig inom en månad eller så och kan sen planteras om till större kruka eller ut i en rabatt.
Hortensia 3-unsplash

Att tänka på när du planterar hortensia

Jag  har flera olika sorters hortensior och jag brukar lyckas med varierat resultat. Min erfarenhet säger mig att för att trivas vill hortensiorna ha:

  1. Fuktig, men inte blöt jord. Detta är en svår balansgång, så där jag har för torra rabatter har jag kopplat på automatisk bevattning sommartid. Om jorden innehåller för mycket vatten på vintern så dör plantorna av det. Så hellre en väldränerad rabatt som kan stödvattnas när det behövs. Får jag inte ha automatisk bevattning för kommunen, så brukar jag använda vatten från kök och handfat istället. Jag använder miljövänliga produkter och till växter som inte äts så bör det inte vara några problem.
  2. För att öka chanserna för hortensia att överleva vintern kan man täcka dem med löv och trädgårdsrens, på samma sätt som man gör med rosor.
  3. Var försiktig med att beskärning. Vissa hortensior blommar på årsskott, vissa på fjolårsskott och vissa på båda. Som om du är osäker på vilken hortensia du har, så klipp bara av vissnade blommor och döda grenar och låt resten vara kvar. Annars riskerar du att klippa bort blommorna.
Hortensia unsplahs

”Gardenize trädgårdsapp ger mig bra och tydliga tips och råd från sådd till skörd!”

– BJ, Sverige

Beskära hortensia

Jessica från OdlingsTV planterar sticklingar från hortensia

I detta klipp visar Jessica hur hon gör när hon tar sticklingar från hortensia och planterar dem.

Vill du lära dig mer om sticklingar?

Läs vår artikel om hur du tar sticklingar från olika krukväxter!

Mer lästips från Gardenize