Skapa enkelt din egen jordfabrik

Stockar, grenar och pinnar är fantastiska material till din egen jordfabrik! Samla och spara allt ris, grövre pinnar och stockar du kan få fram. För förutom att det är viktigt att du sparar minst en rishög kvar på tomten för övervintrande insekter och smådjur såsom igelkottar, är det också suveränt att använda i botten av nya odlingsbäddar! Det går fint att använda både torra och nyligen nedtagna kvistar.

Egen jordfabrik jord Gardenize

Så här gör jag:

Egen jordfabrik, steg för steg

Pinnarna och grenarna bryts sakna ner och hjälper till att skapa bra volym och jordstruktur i dina odlingar. De bidrar också till att behålla fukten längre i odlingsbädden och så här gör jag min egen jordfabrik:

1. Jag bottnar den nya odlingsytan med de grövsta pinnarna genom att lägga dem underst.
2. Sedan fyller jag på med lite ris och smalare kvistar
3. Jag toppar med lövmull, kompostmaterial och lite vanlig jord överst.

Materialet, d.v.s pinnarna och kvistarna i odlingsbädden kommer sedan sakta att brytas ner och bidra till en fin och fuktighetshållande jordstruktur. Och förutom det, så känns det också skönt och smidigt att istället för att använda motsvarande kanske 6 stora säckar jord för att fylla en enkel pallkrage med, så räcker det nu med att bara toppa med en köpt säck jord eller jord från din egen kompost.

/Jessica

Egen jordfabrik skiss Gardenize
Material
Egen jordfabrik pinnar och stockar Gardenize
Växterna frodas
Egen jordfabrik plantering Gardenize
Perfekt för ny rabatt
Egen jordfabrik stor plantering Gardenize

Notera i Gardenize

Det kan vara klokt att följa och notera hur det går för jordfabriken. Med fel förutsättningar kan nedbrytningen stanna upp.

Ett tips är att lägga upp ”Jordfabrik” som en växtplats i Gardenize och lägga till händelser till med foton och noteringar, t.ex. om vilket material du använder. På så vis lär du dig snabbare om vad som funkar och kan effektivisera din lilla jordfabrik.

Nu kan du dessutom, med ett Gardenize PLUS-konto, enkelt komplettera bilderna med längre anteckningar genom att logga in på datorn och skriva ner vad du gjort. På datorn kan du även enkelt gå tillbaka och titta på hur din jordfabrik såg ut för ett år sedan.

Logga in här och prova gratis i 14 dagar!

Gardenize gardening app for mobile and laptop
Gardenize garden app
Testa Gardenize PLUS gratis

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården. Nu finns Gardenize även för webben, så att du kan logga in på datorn. Prova gratis i 14 dagar!

Du kan hitta mer information om Gardenize på här.

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.