Årets sommarblomma 2019

är

PALETTBLAD

Plectranthus scuttelarioides

Motiveringen lyder:
”En sagolik växt fylld av fantasifulla mönster och kontraster! Bladen kan vara lika färgstarka och charmerande som blommor i allmänhet. Bladen kan också lyfta fram de andra fina blommorna och små bladen som lätt gömmer sig i dina samplanteringar.
Bladen är alltifrån rosagulliga som prinsessans kjol, över brons och lime till mörkt chokladbrunröda. Vissa chokladbruna med ljust limegröna uddkanter som sagokungens sammetsmantel. Addera flera nyanser och spektakulära mönster däremellan, allt utom blått.”
Årets sommarblomma 2019

Om Årets Sommarblomma

Bakgrund

Med årets sommarblomma vill initiativtagarna inspirera och lyfta frem ettåriga utplanteringsväxter som är lite mer okända. De får gärna ha en nära koppling till naturen och ha fina egenskaper som främjar alla sinnen och berikar trädgårdens insektsliv.

Juryn

Årets sommarblomma är ett initiativ taget av John Taylor, Kristina Darth och Patrik Vilsmyr som också sitter i juryn. Sedan 2016 har de varje år valt ut en svenskodlad växt för att fler ska uppleva dess skönhet och nytta.

Logotyp årets sommarblomma

Skötselråd

Palettblad odlar man framför allt för de vackra bladens skull. För att få kraftiga blad så kan man med fördel knipsa bort blommorna och toppa dem, då förgrenar sig plantan och blir frodig och fin.

På sommaren passar palettblad bra i krukor och amplar och på vintern kan du ta in dem och placera i fönstren som krukväxter. De skall placeras ljust, men inte i direkt solsken eftersom bladen är känsliga och lätt kan brännas.

Årets sommarblomma har en  hemsida  där kan du lära dig mer om palettblad.

Årets sommarblomma 2019 Palettblad

Föröka palettblad

Om du väl har köpt dig en planta palettblad, är det superenkelt att själv föröka den vidare genom att ta sticklingar. På så vis kan du få mängder med plator! Allt du behöver är:

  • kruka
  • såjord
  • vatten
  • växten att plocka sticklingar ifrån, så klart

Här är en film där Jessica visar hur hon gör för att ta sticklingar av just palettblad.

Notera alla ”Årets…” i Gardenize

Samlar du på ”Årets …”?

Varje år utses flera olika växter till årets xxx. Tex ”Årets pelargon” eller ”Årets perenn”. Om du har dessa, så notera dem gärna i Gardenize, så kan du följa dem över tiden! I vår växtdatabas som du hittar i appen, så kan du söka på just ”årets” och hitta mer information om just dessa växter.

__________________

Har du upptäckt att vi har lanserat Gardenize även på datorn nu? Du kan prova tjänsten 7 dagar gratis och upptäcka hur enkelt det är att lägga till fler bilder och göra noteringar.

Logga in här och prova gratis i 7 dagar!

/Jenny

Gardenize gardening app for mobile and laptop

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.