5 trender på Chelsea Garden Show 2019

Inhemska växter, stora träd och massor av underbar nejlikerot!
Trädgårdarna under Chelsea Flower Show sträckte sig från det enkla och eftertraktansvärda till det mer extravaganta och svårgenomförda. Oavsett deras stil, kan man alltid få idéer som går att anpassa till sin egen trädgård.
Här listar vi 5 tydliga trender du kan inspireras av i din egen trädgård.

Grönt är skönt

Färgerna i nästan alla trädgårdar i år var inspirerade av vilda, inhemska växter. Grönt, främst från frodiga lövverk (det fanns relativt få torktåliga trädgårdar i t.ex. medelhavsstil år 2019) men också från gröna blommor såsom Tellima grandiflora, Angelica archangelica och Euphorbias, var allra vanligast. I minst två trädgårdar, sågs den sällsynta vintergröna Trochodendron aralioides, klädd med gröna klockformade blommor.

Trender Chelsea garden show 2019 Gardenize grönt
Trender Chelsea garden show 2019 Gardenize återanvänd

Återanvänd och skapa

Det verkade i år som att Chelsea äntligen fått upp ögonen för hållbarhetsaspekter. Miljöpåverkan vid anläggning beaktades också, så som användning av elektriska grävmaskiner.

Att plantera i återvunna kärl av olika slag var vanligt förekommande. Att använda sig av hårda material i olika spännande former kan med en plantering intill eller i mjukas upp och bli ett mycket spännande inslag i trädgården.

Perennen på allas läppar – Nejlikerot

Ett inslag i många trädgårdar var nejlikerot. Dessa snabbväxande och härdiga perenner blommar på försommaren och passar därför bra att använda under Chelsea Garden show, men 2019 tycktes de vara fler än någonsin.

Sannolikt berodde det på en ökning av nya sorter och det faktum att nejlikeroten passar bra in i övriga trender 2019. Några var mindre inhemska varianter som G. rivale, Humleblomster, andra högre och mer iögonfallande i eldiga nyanser.

Trender Chelsea garden show 2019 Gardenize enkelt och naturligt

Enkelt och naturligt

Det frodiga lövverket var definitivt en trend att låta sig inspireras av, men vid närmare anblick fanns det blommor överallt. De användes som små juveler, glittrande mitt i grönskan. Blandningar av gökblomster, gurkört, snokört och andra bi-vänliga blommor användes flitigt i trädgårdar där man designat utifrån reciliens-aspekter. Dessa blommor har en diskret skönhet som för tankarna till naturliga ängsmiljöer. Stora yviga dubbla blomsorter var det svårt att hitta.

Lek med färger

Våga lek med färg och ta ut svängarna, särskilt vill att barn ska vistas i trädgården. Barnens trädgårdar ska vara glada fyllda med färg som får tankarna att gå till en godisaffär!  Kombinationer av färger från mandarinfärgad nejlikerot och dahlior, kraftigt blå oxtunga och riddarsporrar med ljusa, godisrosa pioner är både roligt och lockar till lek.

Några av de bästa kombinationerna var både subtila och överraskande: rödblommig snokört (Echium russicum), himmelsblått berglin (Linum perenne), och ljusblå gurkört (Borago officinalis) och de rosa spindellika blommorna på gökörten (Lychnis flos-cuculi). En riktig hit som sammanfattar flera trender – naturligt, hållbart och färgsprakande.

Trender Chelsea garden show 2019 Gardenize lek med färg

Källor (här finns fler trender att låta sig inspireras av):

Bilderna kommer inte från Chelsea Garden Show 2019 men är valda för att illustrera trenden.

Notera i Gardenize

Gardenize gardening app for mobile and laptop

Notera dina ideer, tankar och växter du skulle vilja ha i din trädgård i Gardenize. Du kan skapa en växtplats som heter t.ex. önskelista och koppla de växter du skulle vilja ha till.

Ett annat tips är att skapa en växplats med namnet inspritation där du lägger bilder och fotografier du hittar som inspirerar dig. I Gardenize webversion kan du enklet ladda upp bilder från din dator.

Logga in här och prova gratis i 7 dagar!

Testa Gardenize PLUS gratis

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

Nu finns Gardenize även för webben, så att du kan logga in på datorn.
Prova gratis i 7 dagar!

Du kan hitta mer information om Gardenize på här.

Gardenize PLUS

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.