Planera för sommarens bevattning

Växter behöver ljus, näring och vatten för att utvecklas och må bra. Den svenska sommaren erbjuder normalt sett ett överflöd av ljus, och näring är ett kapitel för sig. Så i detta inlägg fokusera jag på att planera för sommarens bevattning.

Som i de flesta fall så finns det inte en lösning som funkar alltid och för alla. Utan ofta behöver man kombinera olika lösningar för ett bra resultat. Här delar jag med mig av några olika sätt som jag gör på för ta till vara på det vatten jag har tillgång till och samtidigt göra åt med så lite vatten som möjligt.

Planera för sommarens bevattning

1. Samla och spara

Att samla och spara vatten på sommaren är en bra början, och här beskriver jag hur jag gör.

Tunnor för regnvatten

Att ställa en tunna vid ett stuprör är ett suveränt sätt att samla vatten och tänk på är att ha lock på. Locken ser dels till att hålla skräp som yr luften borta, men framför allt med tanke på säkerheten. Även om man inte har egna småbarn, så kanske man får gäster som tittar förbi och olyckan kan snabbt vara framme.

Jag föredrar stora, vida tunnor. Dels för att de så klart rymmer mer vatten men framför allt för att enkelt kunna doppa och fylla vattenkannor direkt i tunnan. Jag vet att det finns tunnor med uttag för vattenslang eller kran i botten, och det kan ju kännas smart, men personligen tycker jag att det då går för långsamt att fylla en kanna på det sättet. Jag doppar hellre hela kannan i tunnan och fyller den snabbt.

 Spara vattenslattarna i köket

Om man tänker efter så rinner det ut litervis med vatten i  köket varje dag, som inte används till någonting egentligen. Detta sker tex när vi:

 • väntar på att vattnet skall bli kallt
 • väntar på att vattnet skall bli varmt
 • när vi sköljer ur kaffekannan, för att göra nytt kaffe
 • sköljer av frukter och grönsaker

Så på sommaren när vi behöver vattna mycket, trots att det är bevattningsförbud, så har vi helt enkelt gjort som så att det alltid står en hink eller bytta i diskhon. Och allt vatten som i vanliga fall hade runnit rätt ut i avloppet samlar vi upp och flera gånger om dagen går jag ut genom altandörren och vattnar den planta eller rabatt som jag tycker ser ut att behöva det mest.

Detta vatten använder vi framför allt till att vattna ettåriga blommor eller perenner, dvs växter som vi inte äter.

2. Prioritera

När det finns begränsat med vatten, så gäller det att prioritera vilka växter som får ta del av vattnet. Så här tänker jag:

 1. Ätbara, ettåriga växter är de som får vatten i första hand. Tex sallat, tomat och gurka. Står de dessutom i växthus så har de ju ingen möjlighet att suga vatten själva från omgivningen så här brukar vi även ha någon form av automatisk bevattning.
 2. Blomsterplanteringar i krukor.
 3. Nyplanteringar. Det kan ju vara till exempel rabatter, häckar eller bärbuskar. Oavsett vilket så behöver nya växter vatten för att kunna etablera sig.
 4. Gräsmattan – till min mans förtret så får inte gräsmattan vatten alls på sommaren. Den brukar återhämta sig ändå.
Krukor
Begonia i krukor
Ny häck
Planera bevattning
Växthuset
Tvätta växthus

3. Bevattningssystem

Vi har två växthus där vi odlar framför allt grönsaker. Vi gör det både i krukor, stora lådor och upphöjda markbäddar (som stora lådor utan botten).

För att kunna hantera alla dessa växter, har vi sen många år kopplat på ett bevattningssystem med timer och droppslangar. Det ursprungliga systemet köpte vi för nog över 10 år sen, och det har fungerat väldigt bra sen dess. Efterhand har vi kompletterat med lite olika delar. Vårt system har många reservdelar, så det har varit lätta att bygga ut efter behov.

Timern är väldigt basic. Den drivs av ett 9v batteri och har kanske 10 olika program som man ställer in. Man kopplar timern direkt på vattenutkastaren och sen kopplar man på en slang som man kapar på lämplig längd där själva bevattningssystemet skall börja.

Vi använder både droppslangar och så kallade Svettslangar. Svettslangarna släpper lite vatten genom hela slangen, och passar därför bra i tex rabatter eller häckar. Droppslangar använder vi till krukor och växthus.

Droppslang
Bevattningssytem
Svettslang
Gardena svettslang

4. Lösningar som minskar vattenbehovet

Andra lösningar som gör att du förbrukar mindre vatten som är värda att testa är att:

 • Gräv ner rör för att vattna vid rötterna, där vattnet behövs. På så sätt behöver du inte vattna så stora ytor, och mycket av vattnet som ligger överst kommer ändå dunsta bort.
 • Plantera de ettåriga växterna i frilandet, tex tomater, i krukor eller hinkar utan botten, och vattna bara inom själva krukan. Då rinner vattnet inte bort, utan sjunker sakta ner till rötterna.
 • Täck marken med material som gräsklipp eller täckbark för att förhindra att vattnet dunstar bort.
Vattenrör
Planera för sommarens bevattning
Gräsklipp
Täckodling

5. Notera när det regnar i Gardenize

I Gardenize kan du notera allt du gör och allt som händer i trädgården. För att hålla lite extra koll på vattningsbehovet brukar jag även notera i Gardenize när det regnar, i alla fall om det är en torr sommar. Jag har en vattenmätare i rabatten, och när det har regnat så tar jag ett kort för att dokumentera hur mycket vatten som kom. Jag sparar bilden i Gardenize som en ”Händelse” med aktivitetstypen ”Väder”. Då kan jag enkelt bläddra tillbaka för att se när det regnade senast. Genom att hålla koll på när det har regnat så kan jag även planera bättre för hur mycket jag behöver vattna.

/Jenny

Planera för sommarens bevattning

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.