Det finns alltid en klematis man behöver!

Månadens Gardenizer:

Gunilla Alsiö

Allt började runt 1974 med den allra första trädgården vid ett litet radhus i Åkersberga utanför Stockholm, men nu bor Gunilla en bit väster om Sala. Här finns det alltid plats för fler klematis som får samsas med rosor, hostor och många härliga perenner.

I detta inlägg intervjuar Jessica Lyon Gunilla Alsiö, en av våra Gardenizehjältar. Inte nog med att Gunilla är en hängiven användare och ambassadör för Gardenize, hon ger oss också massor med feedback som hjälper oss med utvecklingen.

Månadens Gardenizer

Grannarna förfasades, men sen fick de se!

– Hade du något intresse för odling och trädgård innan du flyttade till Åkersberga?
– Ja intresse hade jag. Jag är uppväxt med liten trädgård där min mamma höll på med växterna men jag gjorde ju inte så mycket själv just då. Men när vi senare flyttade till Åkersberga fick jag min egna lilla plätt i radhusträdgården och då satte jag genast igång och gjorde en rabatt längs ett staket. Grannarna skrattade åt mig för jag hade planterat växterna ganska glest. Men senare på sommaren slutade de skratta för den blev ju fantastisk!

– Ja det är ju nog ett misstag många gör, att de sätter plantor för tätt?
– Ja precis!

Månadens Gardenizer

Olika platser – olika förutsättningar

– Men sedan har ni flyttat vidare till olika platser?
– Ja efter Åkersberga bodde vi på två väldigt olika ställen. Senaste huset vi bodde i före där vi bor nu, där var det inte så lätt att odla för det fanns mycket berg på tomten. Därefter bodde vi 16 år i Stockholm med bara en balkong. Men jag hade såklart lite odling där med.

– Ja, det finns alltid möjligheter för att odla?
– Ja och 2011 flyttade vi sedan till en liten by utanför Sala där vi bor nu och där håller jag nu på och bygger upp min trädgård.
– Då kan jag också tänka mig också att du har hunnit lära dig ganska mycket under åren, med alla de olika slags trädgårdar du haft och balkong, om just trädgård och olika odlingsförutsättningar och därigenom även olika odlingstekniker som krävs?
– Absolut. Och nu har jag turen att ha Monika som bor i grannbyn. Hon har en fin visningsträdgård och hon kan det mesta om trädgård. Henne har jag lärt mig väldigt mycket av!

Favoritväxten

– Har du några favoritväxter i din trädgård?
– Klematis har jag jättemånga olika sorter av. Jag har även mycket hostor varav många som ännu inte är planterade för jag har en förmåga att köpa på mig många och sen står de under rönnen i vår trädgård och bara väntar på att få hitta ett nytt hem.

– För att återgå till klematis, hur många olika sorter har du?

– Det är väldigt många olika sorter och min absoluta favorit heter Yaichi, en japansk klematis som har fantastiskt stora härliga blå blommor. Du ser den på bilden högst på sidan.

– Hur sköter du om dem och får dem att trivas hos dig?
– De får sköta om sig själva, jag härdar dem. Det är inga bortskämda växter.

– Och du har ganska många olika andra växter vad jag förstår, är du lite av en samlare?
– Ja jag försöker ha mycket buskar med perenner emellan, så att jag skapar som en stomme och att det inte bara är rena perennrabatter.

– Finns det någon växt som aldrig skulle kunna få flytta in i din trädgård?
– Nej det tror jag inte, skulle vara maskrosor kanske, men de flyttar ju in ändå fast man inte vill.

Månadens Gardenizer
Månadens Gardenizer

Hur Gunilla tar hjälp av Gardenize

– Jag råkar också veta att du använder Gardenize som verktyg, hur använder du Gardenize hos dig?
– Jag fyller på och lägger in mina växter i Gardenize när jag köper dem.
Sedan lägger jag in alla rabatterna i Gardenize när jag planterar växterna. Då kan jag följa dem där för jag fotograferar utvecklingen av växterna också. Det är jättepraktiskt. Jag även en växtplats som heter ”Önskelistan”. Där lägger jag in allt som jag vill ha. Jag sätter ett ’Ö’ framför växtnamnet, då får jag allt samlat.

– Nästa projekt i trädgården, blir det att kanske köpa flera klematis?
– Ja men även rosor för jag håller på och gräver en rosenrabatt och den kommer bli jättestor.

– Och då kan vi alla som vill följa din trädgård göra det i Gardenize?
– Ja precis, det kan man göra! Den är öppen.

Hitta nya trädgårdsvänner i Gardenize

Du kan följa många olika intressanta trädgårdspersoner från hela världen i Gardenize, däribland Gunilla!

Du hittar dem under fliken vänner, och för att söka upp nya, klickar du på den lilla gubben med ett plus-tecken i övre högra hörnet.

/Jenny

Månadens Gardenizer

Gardenize Trädgårds-app

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize till mobilen från App store eller Google play och mMed Gardenize PLUS kan du logga in via datorn.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

App store
Google-Play
Logg in på Gardenize webbapp för trädgård
Gardenize founder Jenny Rydebrink

Mer lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.