3 Husmorsknep i trädgården

Det finns mycket kunskap och myter om trädgård och odling. Vissa saker som man gör i trädgården gör man för att man har lärt sig av föräldrar och vänner, för att ”så har man alltid gjort”. Om det är bevisat av forskning och vetenskap eller ej spelar mindre roll. Dessa gamla knep och ”vetskaper” kallas nuförtiden för ”Garden hacks” men är i princip samma sak som det vi förr i tiden kallade för ”Husmorsknep” helt enkelt. I detta inlägg kan du läsa om tre av dessa husmorsknep  – eller garden hacks om du så vill – som du kan använda dig av i trädgården.

Äggskal och kaffesump

1. Mata tomaterna med äggskal

Genom att blanda äggskal i jorden så tillför man kalcium på ett naturligt och miljövänligt sätt. Du kan samla äggskal under hela året, och förvara dem under tiden i en plastbytta under diskbänken som du kan fylla på efter hand. När byttan är full mixar du skalen i vanlig köksmixer till ett fint ”äggmjöl”. Detta ”äggmjöl” blandar du sen ner i jorden när du gör i ordning olika odlingsbäddar.

Här är ett tips att prioritera de bäddar eller lådor där du ska odla tomater. Detta eftersom tomater behöver kalcium för att inte få pistillröta. Pistillröta kan bero på flera olika faktorer som ojämn bevattning och dålig ventilation, men du kan få ett bättre resultat med lite extra äggskal i jorden.

Vill du läsa mer om Pistillröta, föreslår jag att du läser mer på Gröna raders hemsida.

Äggskal i jorden

Äggskal i tomatjorden

2. Kaffesump som jordförbättring

Kaffesump går ju alldeles utmärkt att lägga i komposten. Ett tips är att sortera ut just kaffesumpen i ett särskilt kärl för att använda på speciella ställen i trädgården. Det sägs att kaffesumpen till exempel kan hjälpa mot både sniglar och annan ohyra. Så använd kaffesumpen till bland annat rosorna, men blanda även in den i jord som behöver lite mer ”fluff”.

Lyssnar man på Maj-Lis Pettersson, som är Odla med P1s trädgårdsexpert, så talar hon sig ofta varm om just kaffesump. Särskilt eftersom det ger en bra struktur till jorden. Och har man tillgång till mycket kaffesump, tex från sin arbetsplats, så kan man med fördel be att få ta med sig den hem och blanda ner i jorden.

Kaffesump i rabatten

Kaffesump i rabatten

3. Toarullar till gurkorna

Gurkor är ju plantor som vill ha mycket vatten. Trots det är själva stammarna väldigt känsliga för att bli för fuktiga. Om man planterar sina gurkplantor för djupt, eller om vattnet blir liggande nära stammen, riskerar plantan att skadas och kan då inte växa och utveckla frukter ordentligt.

Ett sätt att förebygga detta är att redan i samband med sådd av gurkfröerna, ta hjälp av toarullar. Så här gör du:

1. Fyll en kruka till hälften med vanlig planteringsjord.

2. Sätt i en toarulle och fyll resten av krukan och toarullen med såjord. Låt rullen sticka upp ca 2 cm ovanför jorden.

3. Lägg i fröet i toarullen, och täck med ytterligare lite jord och vattna försiktigt. Toarullen skall sticka upp ca 1 cm.

4. Placera ljust och varmt, täck med lite plastfolie för att hålla jorden fuktig. Men se till att det finns lufthål, så att det inte börjar mögla.

Efterhand bryts den del av toarullen som är under jorden ner och försvinner, medans den lilla ringen som är ovan jord blir kvar. Den kvarvarande ringen blir som en liten barriär när du vattnar, och skyddar på så sätt gurkstammen från att vattnet blir liggandes mot stammen. Fiffigt va!

En annan fördel med denna metod för att så gurkfrön är att man skyddar de ömtåliga rötterna vid omplantering.

Vill du läsa mer om hur du odlar gurkor kan du göra det här.

Så i toarullar

garden hacks, Så gurka i toarullar

Notera dina husmorsknep i Gardenize

Det finns många olika faktorer som påverkar hur bra vi lyckas med vår trädgård och odling, våra växter och planteringar. Och ett sätt att faktiskt lära sig av sig själv och bli bättre på vad som påverkar de egna förutsättningarna är att dokumentera! Och det är här du har så stor nytta av Gardenize. Genom att ta bilder av det du gör i trädgården, när du gör det, så får du snabbt en bra loggbok över olika faktorer, och kan till och med göra tester för att jämföra om husmorsknepen funkar eller ej.

Med ett Gardenize PLUS-konto kan du enkelt komplettera dessa bilder med fler bilder och längre anteckningar genom att logga in på datorn och skriva ner vad du gjort. På datorn kan du även enkelt gå tillbaka och titta på hur det såg ut för ett år sen i odlingslandet eller blomsterrabatten. Logga in här och prova gratis i 14 dagar!

Gardenize garden app
Logg in på Gardenize webbapp för trädgård

Mer att läsa hos Gardenize

Att göra i trädgården på våren

Att göra på våren

Gardenize - KonMarie i trädgården

KonMari i trädgården

Trädgård för nybörjare, GARTENTIPPS FÜR ANFÄNGER

Trädgård för nybörjare

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.