Ny serie på Gardenize blogg:

Månadens Gardenizer

Månadens Gardenizer: Andreas Benkel

Nu börjar vi en ny serie med inlägg här på Gardenize blogg där vi presenterar olika trädgårdsprofiler, som använder Gardenize. Först ut är Andreas Benkel, som har en härlig villaträdgård i Västergötland. Jessica Lyon träffade och intervjuade honom på Nordiska trädgårdar i mars 2019.

Om du vill vara eller vill tipsa om någon annan som borde vara Månadens Gardenizer, hör av dig till jessica.lyon@gardenize.se

Träden väckte Andreas intresse för odling

De gamla träden i Andreas villaträdgård fick honom att börja fundera kring odling och trädgård och vilja lära sig mer. Trädgården erbjöd också stunder av avkoppling och meditation och när det sedan var dags för renovering av villan kastades Andreas även in i intresset för fler perenner och all annan slags odling.

– Egentligen så tänker jag att det var lite latent. Jag hade ju min gammelmorfar, han var handelsträdgårdsmästare och jag vet ju att även på min pappas sida fanns det intresse för trädgård och odling. Min farfar odlade till exempel mycket på sina kolonilotter. Min mormor skötte om sina rosor och även mamma har ett intresse för trädgård.

– Och det var då det startade?
– Ja det var då det startade, när jag försökte hantera äppelträden. Trädgården hade en äppellund med mycket fruktträd och bärbuskar i. När jag sen började läsa på mer och var ute och grejade i trädgården, då märkte jag vilken terapi, avkoppling och meditation trädgården innebar.

– Men det var träden som fångade ditt intresse allra först?
– Ja, från allra första början var det så, att vilja ta hand om träden. Fem gamla almar stod framför huset. De var rejält klippta, och jag fick höra att hon som bodde där innan var alltid ute på vårvintern och klippte almarna. Så jag tänkte att då får jag väl också göra det och kände då hur roligt det var. Så ja, det började med träden.

Först träd, sen perenner

Sen i samband med att vi skulle renovera lite hemma så behövde vi flytta på några rabatter för att få plats med ställningar och då började jag lära mig mer om att gräva upp perenner och dela dem och helt plötsligt hade jag fler växter än vad jag hade nyss. Jag ville då också lära mig mer om vad jag tycker om för färger, strukturer och texturer på blad. Vad det innebär att odla i full sol och skugga, och där det är ingen sol alls -kan det då inte växa där? Jo men uppenbarligen, vissa växter funkar ju jättefint att odla i skugga och så fortsatte det.

Andreas på Hagalund
Andreas på Hagalund

Ett intresse som utvecklas och förändras

– Har du ändrat stil eller intresse genom åren?
– Ja det har jag gjort. Det finns ju vissa grejer som jag i början tänkte att det här kommer jag aldrig gilla. Till exempel tyckte jag att pelargoner var supertöntigt i början, men när jag sen har fick några pelargonsticklingar från min faster, då ville jag ta hand om dem. De har vackra blad och luktar gott.

Och sen var det ju det där med färgen gul, den kan man prata länge om. Att gult var fult hade jag fått med mig från olika håll. Jag var väldigt präglad av Ulla Molin, trädgårdsgurun, om att allt gult skulle bort, att det inte fick finnas. Och det, det fick man ju ha respekt för om hon tyckte så. Hon var ju helt fantastisk på alla sätt och vis, men ju mer jag hållit på själv, så har jag även börjat gilla färgen gul. Först var det svavelgul och lite citrongul och nu börjar jag även gilla den här skarpa gula. Så det är ett typiskt exempel på hur man förändras tänker jag. Jag har dock fortfarande svårt för cyklamen. Men det finns faktiskt en sort jag gillar som kallas för dockcyklamen.

Trädgårdens ”No-no” och Drömväxter

– Finns det något som absolut inte får komma in i din trädgård?
– Ja, det är ju vildsvin och parkslide. Kirskål har jag redan hur mycket som helst av så det är kört. Mördarsniglar med tyvärr.

– Har du några drömväxter?
– Det är så svårt att välja ut några men det har varit mycket iris, det har jag hållit på med en hel del och krollilja har jag fastnat mycket för samt trillium nu på senare tid. Mycket lundväxter rent generellt. Jag har gjort ett lundparti under ett av de stora äppelträden där det är halvskugga och skugga. Sen om vi pratar lökar och knölar så finns så extremt många fina sorter. Jag gillar även många sippor. Bärbuskar såsom amerikanska blåbär och blåbärstry har jag blivit väldigt förtjust i. Och så många fler buskar och träd såsom rododendron, azalea och olika magnolia, speciella andra asiatiska buskar som exempelvis gaffelolvon och japansk skenkamelia, – ja jag kan ju hålla på hur länge som helst!

Årets favoritväxt

– Om du får välja en växt i år som du vill lyfta fram, vilken skulle du välja?
– Då skulle jag väl säga Rhododendron vaseyi, fjärilsazalea! En väldigt vacker, mycket härdig buske. Jag har läst mig till att den ska vara härdig upp mot zon sex eller sju. Får väldigt fina rosa till violetta blommor som slår ut på bar kvist ganska tidigt. Så det får bli årets buske helt enkelt. Jag planterade den förra året hemma, och så ska jag plantera en hos mina föräldrar i de mörka Smålands skogarna med.

Andreas har en öppen trädgård i Gardenize, så gå in och se och läs mer om alla hans ovanliga (och vanliga) sorter!

Du kan även följa Andreas på Instagram där han heter ab_garden.

Hitta trädgårdsvänner i Gardenize

Du kan följa många olika intressanta trädågrdspersoner från hela världen i Gardenize.

Du hittar dem under fliken vänner, och för att söka upp nya, klickar du på den lilla gubben med ett plus-tecken i övre högra hörnet.

/Jenny

Månadens Gardenizer

Gardenize Trädgårds-app

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, gratis och appen är dessutom på svenska. Nu finns Gardenize även för webben, så att du kan logga in på datorn.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

App store
Google-Play
Logg in på Gardenize webbapp för trädgård
Gardenize founder Jenny Rydebrink

Mer lästips från Gardenize

Vårsysslor

Gardenize tjänster för företag

Kvinnliga inspiratörer

successfull garden

Trädgårdsmässor

Årets trädgårdsmässor

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.