Årets ört 2019

Varje år utses Årets Ört. Det är styrelsen i Svenska Örtasällskapet nominerar fem olika örter och sen väljs vinnaren av medlemmar och allmänhet som röstar.

Årets ört 2019 blev:

MASKROS, Taraxacum spp

Årets ört 2019

Årets ört 2019, Maskros!

Maskrosen betraktas ju för det mesta som ett ogräs som många gör allt för att bli av med. Men vad man inte tänker på då är att maskrosen är en av de fösta blommorna vi ser på våren. Stora, solgula ängar och diken förgyller våren och försommaren och är i många fall den viktigaste födan för många bin och insekter.

Men maskrosen är så mycket mer än så. Det mesta av maskrosen går att använda. Späda gröna blad kan användas i sallad på samma sätt som ruccola. Knopparna lär vara goda att äta om man steker dem i olja och tillsammans vitlök och salt. Till och med rötterna är ätbara, och innehåller gott om kolhydrater, och kan användas i soppor och grytor. Källa Svenska örtasällskapet.

Åker man till tex Tyskland eller Italien så kan man till och med köpa fröer till maskrosor 🙂

Så nästa gång du ser dina maskrosor som ogräs – tänk en gång till!

Själv säger jag Grattis till alla maskrosor!

/Jenny

Nominerade

Bland de nominerade till årets ört så fanns även:

Björnrot

Kryddtimjan

Kungsmynta

Mjölkört

Mer om Svenska örtasällskapet:

Svenska  Örtasällskapet är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden.
Örtasällskapet skall också stimulera ekologisk odling av örter och förmedla kunskap om användning av växter som är till nytta och nöje för oss alla.

Läs mer på hemsidan.

Gardenize trädgårdsapp
Nu även på webben

Samla information om alla dina växter i appen Gardenize. Ta bilder på dina växter och skriv anteckningar. Notera även var du har dina olika växter och lägg in påminnelser om när det är dags att gödsla eller ta in dem för vintern. Med ett Gardenize PLUS konto så kommer du åt ditt konto även på datorn. För endast 390:-/år kan du enkelt skriva anteckningar, lägga till bilder och notera händelser.

Get Gardenize in App store
Google-Play
Maskros

Fler lästips från Gardenize