Vintersådd av sommarblommor

Skaffa dig ett överflöd av sommarblommor genom att så redan på vintern! Här är 7 tips vid vintersådd av sommarblommor.

Vintersådd av sommarblommor, WINTERSAAT VON SOMMERBLUMEN

1. Starta tidigt!

Redan tidigt på året startar jag med att driva upp de första av årets sommarblommor, eller annueller som de också kallas. Det är de blommande växter som inte naturligt överlever i vårt klimat utan som man måste så eller köpa nya av varje nytt år. Jag föredrar att så dem om jag kan -dels för att man får så otroligt många fler plantor för samma pris som till kostnaden av en enstaka växt som man köper, men framförallt för att det är så roligt att så!

Vissa sommarblommor tar längre tid på sig för att gro eller har längre utvecklingstid -de måste man därför börja så tidigt på året för att de ska hinna blomma. Jag har listat ett antal av dessa i det korta klippet nedan men jag tänkte också berätta här hur jag gör steg för steg med sådderna och för att de ska gro riktigt snabbt.
Jag börjar med att fylla krukorna med såjord. Såjord är jord som är väldränerad och gärna också mager, alltså inte innehåller så mycket näring. All näring finns till en början redan i fröet och därför är det inte nödvändigt med att tillföra näring med jorden förrän efter de reserverna börjat bli förbrukade. Många känner nog igen sig i hur lätt fröer gror i grusgången och det är just för att där är oftast särskilt magert och väldränerat.

Vintersådd av sommarblommor
Ekologisk såjord

2. Tänk på jorden

Jag rekommenderar att köpa ekologisk såjord men det är också fullt möjligt – och väldigt enkelt – att tillverka sin egen såjord. Om du vill göra det kan du använda gammal blomjord (men tänk på att dina köpta krukväxter kan ha behandlats med retarderingsmedel vid uppdrivandet, så just den sortens jord bör du undvika). Du kan också använda vanlig plantjord eller jord du samlat upp ute i din trädgård och då blandar du upp den med grus eller sand, beroende på vad du har till hands, för att skapa den väldränerade och magra jord du är ute efter. Det går faktiskt också ofta alldeles utmärkt att även så i rent grus.

3. Val av kruka

Oftast använder jag plastkrukor för att de håller kvar fukten i krukan bäst och om jag kan välja så väljer jag helst de med fyrkantig form. Då får jag plats med fler krukor på mindre yta och dessutom har jag märkt att plantornas rötter gärna söker sig till de fyrkantiga krukornas hörn där det sannolikt finns mer syre. En annan viktig bonus är att du med fyrkantiga krukor också minskar risken för rotsnurr.

När krukorna är nästan helt uppfyllda med såjord, hur stor del jag fyller dem beror på vilket slags sådjup de olika fröerna behöver. Läs vad det står på påsen och rent generellt gäller ofta att ju större frö -dess större sådjup behöver sannolikt dessa. Det kan variera allt emellan att pyttesmå vallmofrön läggs direkt bara uppepå såytan till att större luktärtsfröer gärna ska ner 1-2 cm under jord. Sedan vattnar jag med rumstempererat vatten. Jag ser till att jorden blir helt genomvattnad innan sådden startar. Därefter är det dags för att tillföra fröerna i krukan. Det räcker och är oftast bäst att bara så ett eller några få fröer per kruka då de allra flesta fröer kommer att gro och du inte vill behöva gallra eller att försöka reda ut mängder av små plantor och där de känsliga rötterna riskerar att skadas när du försöker dela och plantera om dem. När fröna lagts på jorden är det dags att tillföra eventuell ytterligare jord uppepå och ifall det behövs med anledning av frösort.

4. Täck med plastfilm

När sådderna är klara kan du med fördel täcka dem med plast som du först gör hål i för ventilationens skull och därefter ställer du dem på en så varm plats som möjligt i ditt hushåll.

 

5. Att tänka på kring värme & ljus

Vill du skynda på groningen kan det ofta vara en fördel att ställa nysådden nu så varmt som möjligt, uppepå ett kylskåp eller på ett värmegolv. Ljuset är nämligen inte lika viktigt för många frön direkt i början (även om det finns ljusgroende frön!) För det är först efter att fröna grott och det gröna börjar spira som de kommer att behöva mer ljus. Då byter du naturligtvis plats för dem ifall de inte redan står i ett fönster eller med extraljus. När de små plantorna nu börjar växa är det bättre för växten att stå lite svalare (men absolut inte kylgrader!) för att den inte ska bli ranglig. Och nu behöver den samtidigt mycket mer ljus.

6. Näring och vatten

Det är också nu -så här efter några veckors tillväxt av den lilla plantan- som de kan behöva börja få tillskottsnäring och/eller planteras om i mer näringsrik plantjord. Du ser enkelt när det är dags att plantera om i ny, större kruka genom att vända på den -ser du små rötter komma ut i hålen undertill är det dags!

Viktigt! Se hela tiden till att frösådderna hålls fuktiga -vattna mer om behövs- annars riskerar de känsliga blombebisarna att torka ut.

 

7. Dokumentera vintersådd av sommarblommor

Och slutligen – självklart kan det vara kul och smart att för minnets och kunskapens skull notera allt du gör med dina sådder i appen Gardenize!

Du kan logga in direkt på webben.

Lycka till! /Jessica

Plastfilm och värmegolv
Gardenize Team Jessica Lyon

Fler lästips från Gardenize