Trädgård för nybörjare

Trädgård för nybörjare, GARTENTIPPS FÜR ANFÄNGER

Tips för dig som är nybörjare på trädgård

Många som flyttar in i sitt första hus inser att de på köpet fick något mer än plats att bo – en trädgård att leva i!

En trädgård kan vara så många saker; en plats att grilla och umgås med vänner, en plats där barnen kan leka och en oas för både fysisk och mental återhämtning.

Om du precis flyttat in i till ditt nya hem och vill sätta din egen prägel på tomten och trädgården, men känner dig som nybörjare på trädgård så har vi på Gardenize här några tips på växter som ger stor glädje och är enkla att sköta.

1. Ettåriga blommor, Annueller

Allra enklast när man kommer till en ny trädgård och vill liva upp den lite är att plantera lite blommor i en kruka. Besök en trädgårdsbutik och frossa bland utbudet. Tänk på att när du sen planterar dem i krukor, så välj rejäla krukor som inte torkar ut för fort och blanda in långtidsverkande näring i jorden när du planterar.

Välj rejäl kruka

Om du väljer en stor kruka kan du behålla mycket av jorden när du byter ut växter. Tänk då bara på att gödsla upp jorden med ny näring, och se till att du har bra dränering, så att vattnet kan rinna ut om det blir för mycket av den varan.

Skall krukan stå ute på vintern så behöver den även tåla frost för att inte spricka.

När säsongen för dessa växter är slut, kommer jag prova att plantera dem i en ledig rabatt någonstans. De kan ju klara sig och komma igen nästa år:-). Och i krukorna kommer istället en omgång med sommarblommor.

Trädgård för nybörjare

2. Perenner

Perenner är fleråriga växter som har glädje av under många år. Gemensamt för alla perenner är dessutom att de vissnar ner på hösten för att komma tillbaka på våren. Ett vanligt misstag som man gör, är att man på våren är lite för snabb med att rensa bort växter som man tror har dött under vintern, när de i själva verket bara har vilat och laddat för en ny säsong. Så var lite försiktig med rensandet på våren, och om du använder Gardenize kan du se efter om det finns någon notering om växten där.

Echinacea

Tips på perenner

Vad som är en perenn varierar i olika delar av landet och beror på det klimat och förutsättningar man har. Det kan även vara så att vissa växter överlever en vinter eller två, för att senare duka under när förhållandena blev för kärva.

Vi på Gardenize har några riktiga favoriter när det kommer till perenner och vi har även skrivit ett helt eget inlägg om vilka de är.

Läs även gärna vårt inlägg om att lyckas med perenner här.

3. Örtagård och smågodis

Ingen trädgård är komplett utan någon form av ätbart! Känslan av att gå ut och plocka sina egna kryddor att lägga på mackan är oslagbar.

Gräslök

Högst upp på min lista över örtkryddor man måste ha är gräslöken. Den växer tacksamt under de flesta förutsättningar. Jag har den både i torr bergsskreva och ett lerigt trädgårdsland. Vet du om att även blommorna är ätbara? Prova att steka dem med i smör och krydda med salt – mmm. Och om man inte vill äta blommorna så är de vackra att plocka och sätta i en vas.

Gräslök kan sås från frö, köpas i kruka och du kan till och med plantera ut resterna av en överbliven planta som du köpt i mataffären.

Trädgård för nybörjare, GARTENTIPPS FÜR ANFÄNGER

Smultron

Mitt andra måste bland ätbart i trädgården är smultronen. Dessa har jag planterat i olika rabatter, gärna upphöjda (så inga djur får för sig att kissa på dem) och gärna på platser där man ofta går förbi. Tex nära entrén eller vid en uteplats. Har du barn så placera dem gärna i ”barnvänlig höjd”.

Trädgårdskalender

Mynta och oregano

Andra härliga kryddor till örtagården är mynta och oregano. Båda dessa sprider en underbar doft och särskilt oreganon lockar till sig insekter och fjärilar när den blommar. Viktigt att tänka på är dock att de gärna sprider sig och tar över en rabatt om de skall samsas med andra. Så placera dem gärna på platser där de får lov att breda ut sig, eller placera dem i krukor.

Oregano, trädgård för nybörjare

4. Prydnadsbuskar

Prydnadsbuskar är stabila stöttepelare i trädgården. Ofta kräver de marginellt med skötsel när de väl har planterats på en plats som de trivs på.

Korallkornell, prydnadsbuske

Korallkornell

En av mina favoriter är Korallkorenellen. Den är ganska diskret på sommaren, med ljusgröna blad och ljusgula, nästan vita blommor. Det spektakulära inträffar när den fällt löven för hösten och de röda grenarna som lyser upp i vilken trist höstträdgård som helst.

Måbär

Måbär

En annan tacksam prydnadsbuske är Måbär. Den stora glädjen med just måbär är att det är en av de buskar som blir grön först på våren. Innan allt annat dragit igång så ser man det ljusgröna lövverket spricka ut och då vet man att våren är på gång.

Busken tål att klippas och beskäras ganska hårt, det gör den tät och skapar ett bra insynsskydd. Måbär kan med fördel användas som häck och man kan då klippa den för att styra hur hög och bred man vill låta den bli.

Aronia, nyplanterad

Aronia

En annan tacksam buske man kan plantera antingen som häck, eller som en buske för sig själv är Aronian. Denna buske har mörka, gröna blad och får på hösten svarta bär som är supernyttiga! De är lite sura men går utmärkt att göra saft eller sylt på.

5. Blomsterlökar

Lökar som planteras på hösten lyser upp trädgården på våren. De första färgklickarna i trädgården livar upp vilken dag som helst!

Påsklilja

Min favorit bland lökväxterna är påskliljan. Anledningen är enkel, det är en komplett vårblomma!
– Den lever länge och kommer gärna tillbaka år efter år.
– Kan planteras i såväl rabatter, krukor eller rätt ner i gräsmattan
– Får vara i fred från rådjur och harar
– Härlig färg!

Det enda man skall tänka på med påskliljan, som med alla lökväxter, är att låta de gröna bladen vara kvar länge och vissna ner. Det gör att kraften och näringen går tillbaka ner i löken så att de har kraft att blomma även nästa år.

Krokus

Även krokus är en härlig vårblomma. Själv har jag dock gett upp dessa eftersom rådjuren strövar fritt och använder vår tomt som frukostbord. Har man däremot en trädgård som är inhägnad eller inte har djur i trädgården av annan anledning, så är krokus fantastiska att se fram emot på vårkanten.

Daffoild

6. Gräsmatta

En trädgård utan gräsmatta är ingen trädgård. Frågan är bara hur stor del av trädgården man vill upplåta till just gräs? Självklart finns det inget rätt eller fel svar på detta, och man bestämmer själv hur man vill ha det.

Några saker att tänka på är:

– Hur skall den skötas? Vill jag ha en robotgräsklippare som gör jobbet är det bra att planera detta från början och anpassa tex passager mellan olika delar och undvika för branta och smala gräsgångar.
– Skall all gräsmatta verkligen vara gräsmatta? Eller kan jag låta en del av ytan förbli mer ängslik, där vilda blommor och insekter kan få leva fritt?
– Skall jag tävla med grannen om grönast gräs eller använda gräsmattan till lek och spel? Det kan ha betydelse för vilken sorts gräs du väljer.

Vill du att din gräsmatta skall vara tålig och hållbar, så bör du gödsla den ett par gånger per år, gärna precis innan det regnar och självklart med miljövänligt gödsel!

Trädgård för nybörjare, tips för grönare gräsmatta
Trädgård för nybörjare

7. Naturlig trädgård!

Något av det vackraste som finns är naturen i sig själv. Om man har möjlighet, så tycker jag att man alltid skall låta en del av trädgården vara i fred. En plats där träd, buskar och ogräs får råda fritt.

I den naturliga delen av trädgården kan du tex placera en trädgårdskompost som blir plats för smådjur och insekter att bo. I härligt snåriga buskar får småfåglarna skydd och vattenpölar kan både stora och små djur dricka vatten. Låt gärna även brännässlorna växa här. De kan du plocka på våren och använda till soppa eller senare på sommaren kan du lägga dem i vatten och göra ditt eget gödsel.

I trädgårdens naturliga del kan man även bygga kojor, hoppa på stenar och låta utforskarlusten flöda fritt!

Samla all information om din trädgård i Gardenize-appen

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

Appen är särskilt användbar för dig som är nybörjare på trädgård – särskilt när du köper nya växter. Då passar du på att ta bild på etiketten och växten och noterar vad den heter och var du har den. Du kommer tacka dig själv efter ett tag när du inser att du blandat ihop vilka sorter du valde och var du planterade dina lökar!

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in direkt på webben.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize