Odla egen paprika

Har du testa på chiliodling med lyckat resultat men tycker att en mängd chilifrukter i slutända inte är så användbart? Är du redo för ytterligare en odlingsutmaning?

I detta inlägg delar jag med mig av mina erfarenheter kring att odla paprika och även några tips på sorter som jag gillar.

Odla egen paprika

Att chiliodling är en av de hetaste trenderna inom hemmaodling, har nog inte undgått någon. Numer hittar vi chilientusiaster lite över allt och det snackas om scoville, färger och sorter. Att odla chili är både roligt och enkelt. Plantorna trivs bra i krukor och man ha dem ute på en balkong eller ett växthus.

Om man lyckas väl med sin chiliodling, så blir det lätt att man får en väldig massa frukter. De är färgglada och härliga och se på, men för många av oss så tenderar de att bli väl stark att använda till vardags. Snart har man mer än man gör av med under en hel livstid.

Så, vad kan vi göra istället? Jo – varför inte odla egen paprika?! Växterna är ju trots all släkt med varandra och odlingsförhållandena i mångt och mycket väldigt lika. Men paprika är ju – i min mening –  så mycket mer användbart!

Odlingstips

Så dina paprikafrön tidigt på året. Gärna i slutet på januari, men det går bra att så till och med mars.

Fröna sås i fuktad såjord. Täck gärna med lite plast, för att hålla fukten. Placera krukan varmt, ca 20 grader för att hjälpa fröna gro, gärna ett värmegolv. När fröna har grott så kan de placeras svalare och behöver istället mycket ljus, så extra belysning är att rekommendera.

När plantorna blivit så stora att du kan hantera dem så är det dags att plantera om i större krukor och eventuellt ge en första skvätt med näring i vattnet.

När utomhus säsongen kommit igång så är det bra att vänja plantorna vid det starka solljuset, genom att ställa ut dem korta stunder, gärna i skuggan, och efter hand öka tiden ute. Paprika vill gärna ha det varmt, så om du har tillgång till växthus eller uterum är det en toppen plats. Paprikor fungerar bra i kruka, se bara till att de är stora, gärna på 8-10 liter för att plantorna skall kunna utvecklas ordentligt.

Kom ihåg att vattna och gödsla regelbundet.

Lycka till!

Toplista: paprikasorter

Jag föredrar att odla egen paprika som inte ger så stora frukter. Min erfarenhet är att de små sorterna mognar tidigare och ger fler frukter. Dessutom är de lätta att plocka och äta efter hand. Här är en lista på några av de sorter som jag har odlat.

1. Snackpaprika Hamik

Liten behändig planta, som trivdes bra i kruka. Gav många frukter som mognade efter hand och gav skörd under lång tid. Hade inte många kärnor, så de var lätta att plocka och äta direkt. En klar favorit!

Odla egen paprika

2. Marconi Rosso

En avlång röd spetspaprika. Stora frukter som är ganska söta och goda att skiva för att lägga på mackan. Tog tid på sig att mogna, men gav mycket skörd under lång tid.

Odla egen paprika

3. Zazu

En härligt citrongul spetspaprika som krullade sig lite. Kanske ett tecken på brist av något slag? Frukterna var goda, men tog lång tid på sig att mogna. Lyser upp en grönsallad som en sommarsol.

Odla egen paprika

4. Snacking purple

Denna sort faller helt klart under kategorin ”Snarare snygg än god”. Plantorna var behändiga i storlek och de färgglada frukterna är en fin kontrast i odlingen. Frukterna fick tidigt sin färg, och höll sig länge på plantan. Men oavsett när jag plockade dem så fick jag inte fram den söta, fruktiga smaken som jag var ute efter. Därför hamnar ’Snackinging purple” längst ner på min lista.

Odla egen paprika
GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler trädgårdstips från Gardenize