Gardenizes Chilifavoriter

Chilifavoriter

Lista: Chilifavoriter

Chili är en av de första fröerna som kommer i jorden på odlingssäsongen, eftersom de behöver lång tid att grov, växa och hinna mogna. Många sorter kan man så redan i december och januari. Här tipsar vi på Gardenize om våra chilifavoriter och varför vi gillar dem.

Jennys chilifavoriter

Planen var att fokusera på tomater och paprika snarare än chili. Dock blir det inte allt som man tänkt sig och i stället blev det nytt rekord i olika chilisorter.

Det som var extra roligt var att två plantor Scotch Bonnet lyckades överleva vintern och fick som tack flytta ut i det nya, stora växthuset och gav där en rekordskörd på flera hundra frukter!

1. Padrone

Detta är en luring som vänner i Schweiz tipsade om och som jag sedan sett även i svenska butiker. Den skall vara mild, och är supergod att steka med oliv olja och vitlök. I år hoppades jag på stor egen skörd, vilket jag fick. Det luriga med Padrone är att den ibland blir väldigt stark, vilket större delen av min skörd blev. De som jag plockade i början av sommaren var supergoda men i slutet av sommaren var de för starka för min smak. Jag har läst en teori om att styrkan kom sig av den varma sommaren, så detta måste provas igen. Vad gjorde jag med frukterna då? Jo, de blev till chilisalt, grönt av omogna frukter, rött av mogna frukter. Perfekt i matlagning!

2. Jalepeno

Denna jalapenoplanta fick jag som skott och kunde inte motstå. Jalapenon skall även den vara mild, och är lite köttigare än andra chilisar. Jag fick massor av frukt som jag skördade både som gröna och röda.

Mina Jalapenos skivade jag och la in i ättikslag tillsammans med lite rödlök. Ett perfekt tillbehör till tex tacos.

3. Chocolate Scotch Bonnet

Denna hamnar på min favoritlista eftersom den var långlivad. De andra chilisar som var tänkta att övervintras fick alla ohyra under vintern och jag gav upp med dem. Dessa klarade sig bättre och så fort det blev tillräckligt varmt på våren/försommaren så ställde jag ut dem dagtid och det visade sig effektivt mot ohyran. Under sommaren stod plantorna luftigt i växthuset och gav mycket rikligt med frukt. Sorten är stark och har 325 000 scoville. Så det gäller att använda den med försiktighet!

Jessicas chilifavoriter

Jessica har lite svårt att välja bara tre favoriter, men kom efter lite överläggande med sig själv fram till följande:

1. Dorset Naga

Den välkända Dorset Naga, kan vara extremt rikgivande men framför allt funkar den ofta fint på friland även i lite kallare lägen

2. Jamaican Bell

Jamaican Bell – för sina vackra klockor och smakens skull!

Chilifavoriter

3. Maresca

Den lilla Marescan har vackra små blad och lila frukter som när de mognar blir lackröda. Plantan är pytteliten och ryms på fönsterbrädan hos vem som helst.

Josefins chilifavoriter

”Jag har inte odlat så mycket chili men de jag odlat fick jag tips om på en ceviche bar för att göra en äkta peruansk ceviche. I denna har jag: Aji Limo, Aji Amarillo och Röd Rocoto. Och sen Jalapeños för att det är så användbart och för att göra inläggning till tacos och fredagsmyset.”

1. Aji Limo

Odla egen chili

2. Aji Amarillo

Odla egen chili

3. Röd Rocoto

Odla egen Chili

Fler lästips från Gardenize

Bilderna på Gardenize sidor är skyddade och får inte användas utan tillstånd.