Beskära vinranka

Egen skörd av vindruvor är härligt att ha i sin trädgård eller sitt växthus! I slutet av året och under vintern är det dags att beskära vindruvorna för att få god skörd av druvor även nästa år. Vindruvor beskärs när de befinner sig i vintervila, annars är de risk att de blöder och i värsta fall dör. Gamla och nya plantor beskärs på lite olika sätt, och här kommer tips på hur du kan beskära din egen vinranka på bästa sätt!

Vindruvor - beskära vinranka

Dags att beskära vinrankan

 

Nyplanterade vindruvsplantor

De första åren efter planteringen befinner sig vinrankan i uppbyggnadsstadiet och då kan du välja att spaljera dem. Led två grenar horisontellt ut från stocken, ca 25 centimeter åt varje håll, för att sedan leda dem uppåt igen. Då kommer det att bli ungefär 50 cm mellan de två vertikala grenarna. Efter några år kommer dessa ha fått många sidogrenar och då är det dags att beskära plantan så att det blir cirka 25 cm mellan varje sidoskott. Detta för att få så mycket druvor som möjligt i framtiden. När plantan efter några år börjar att ge druvor, kan du börja med den mer vanliga vinterbeskärningen.

Beskära vinranka

Etablerade vindruvor

Med uppvuxna, etablerade plantor, menas de som börjat ge skörd och som därigenom bevisligen har etablerat sig på platsen. När dessa beskärs så börjar du med att titta på huvudgrenen eller huvudgrenarna som fått växa tills att den eller de har uppnått lagom längd.

Sen tittar du på sidoskotten. Dessa beskärs genom att klippa av grenarna en till två knoppar ut från huvudstammen. Klipp av precis ovanför hela knoppen. Det är utifrån sidoskotten som det nu kommer att växa ut nya grenar som ger druvor. Passa även på att samtidigt gallra ut så att det blir ca 25 cm mellan varje sidoskott utmed huvudstammen, precis så som du gjorde när plantan var ny och under uppbyggnad. En vindruvsplanta kan växa upp till 3 meter (!) varje år så även om växten ser stympad och naken ut just efter beskärningen så kommer det snabbt att växa ut nya grenar under kommande år.

Steg-för-steg guide hur du beskär vinranka, så här gör du

Här hittar du en kort och pedagogisk film som steg för steg visar hur man beskär en äldre planta. Lycka till!

Notera ”Beskurit Vinranka” i Gardenize

Kom ihåg att notera i appen Gardenize att du beskurit din vinranka. Det gör du genom att lägga till en ny händelse med plustecknet i nedre högra hörnet. Ta gärna en bild både före och efter du beskär så att du kan se skillnaden. Välj aktivitetstyp ”Beskurit”, om du inte har den lägger du till den, välj sedan Vinranka i din växtlista.

Om du vill kan du även lägga in en påminnelse om att beskära även nästa år. Den funktionen hittar du längre ner på samma sida i appen. Tänk på att du måste tillåta push-notiser från Gardenize för att du skall få en påminnelse. Detta ställer du in i mobilen/läsplattans inställningar.

Beskära Vinranka
Gardenize trädgårdsapp organisera trädgården - organize garden Gardenize garden app

Ladda ner Gardenize trädgårdsapp

Du hittar den på App Store och Google Play, eller logga in på datorn. I din app kan du notera allt om dina växter med bilder och anteckningar och för dagbok över ditt trädgårdsarbete. Allt du sparar blir sökbart och du skapar en trädgårdshistoria som finns kvar.

Get Gardenize in App store
Google-Play

Mer lästips från Gardenize