Beskära klematis

För att få många blommor så är det bra att beskära klematis. Det kluriga är att veta när det är rätt tid att göra det.  Det finns vår- och sommarblommande klematis, men även senblommande och de växter som blommar två gånger per säsong. Här kommer några enkla tips från Jessica på OdlingsTV hur du sköter din klematis oavsett vilken sort du har.

Beskära Klematis

Tips för att beskära olika typer av klematisväxter

Vår- och sommarblommande klematis

De vår- och sommarblommande klematisarna blommar på fjolårsskotten och beskärs i regel inte alls.  Det jag gör är att jag klipper bort eventuellt döda grenar. Om plantan blivit allt för risig, vilket den kan bli efter några år, så kan jag föryngringsbeskära den genom att klippa ner till 50-100 cm ovanför marken, alternativt gallra ur. Det gör jag i så fall direkt efter blomningen, på sommaren.

Senblommande Klematis

De senblommande sorterna brukar blomma från juli och framåt. Dessa plantor blommar på årsskotten och jag klipper dem under tidig vår, och det görs långt ner nära marken. En del odlare beskär dessa under senhösten eller vintern, men jag tycker att tidig vår är att föredra eftersom jag upplever att växten i och med detta inte fryser ihjäl lika lätt.

Blommar två gånger per säsong

Vissa klematis blommar på både års- och fjolårsskott och här klipper jag bara bort det som är dött och visset samt även skott som verkar klena, på så sätt främjar jag blomningen ytterligare. Detta kan med fördel göras under tidig vår.

Klematis i trädgården

Notera dina Klematissorter i Gardenize

Eftersom det finns olika sorters Klematis, är detta en växt som är viktig att följa upp och komma ihåg vilken sort man har. Och det är då Gardenize kommer särskilt väl till pass.

 

Nyinköpt Klematis

Om du köper en ny klematis, är det enkelt att lägga in rätt sort i Gardenize. Du lägger helt enkelt in en ’Ny växt’ och tar kort på så väl växt som etiketten som följer med. Skriv namn och sort, fyll i färg och blomtid i de olika fälten. Och notera på vilken växtplats du planterar din nya växt.

Passa även på att skapa en ny händelse för att få en påminnelse om när det är dags att beskära. Skapa då en ’Ny händelse’ som du kallar ’Beskära klematis’, ange växten, växtplatsen och lägg in en påminnelse som stämmer med tiden för att beskära just denna sort. Tänk på att du måste ha godkänt att få pushnotiser från Gardenize, annars funkar det inte.

 

Befintlig klematis

Om du har tagit över en trädgård med Klematis, eller köpt för länge sen och glömt av vilken sort det var, så bör du ändå lägga in den i Gardenize. Se då till att ta bilder på Klematisen under olika tider på året, för att dokumentera när den blommar. På så sätt får du ledtråd om när det är rätt tid att beskära just din klematis.

Enkla kom-i-håg för din Klematis

Tidig blomning: Beskär direkt efter blomning om plantan har blivit risig och aldrig oftare än vart tredje år.

Sen blomning: Beskär tidig vår nära marken.

Notera  ”Beskurit Klematis” i Gardenize

Kom ihåg att notera i appen Gardenize att du beskurit din klematis. Det gör du genom att lägga till en ny händelse med plustecknet i nedre högra hörnet. Ta gärna en bild både före och efter du beskär så att du kan se skillnaden.
Välj aktivitetstyp ”Beskurit”, om du inte har den lägger du till den.
Välj sedan klematis i din växtlista.

Om du vill kan du även lägga in en påminnelse om att beskära även nästa år. Den funktionen hittar du längre ner på samma sida i appen. Tänk på att du måste tillåta push-notiser från Gardenize för att du skall få en påminnelse. Detta ställer du in i mobilen/läsplattans inställningar.

Har du inte Gardenize ännu? Ladda ner gratis från App store eller Google Play.

Beskära klematis

Senblommande Klematis Rahvarinne, beskärs tidig vår.

Gardenize digitala trädgårdsdagbok

Du hittar din digitala trädgård på App Store och Google Play eller på nätet.

Här kan du notera allt om dina växter med bilder och anteckningar och för dagbok över ditt trädgårdsarbete.

Mer lästips från Gardenize