Odla egen vitlök

När och hur sätter man vitlök? Hur lång tid tar det innan man kan äta vitlöken? Vill du odla vitlök så är hösten den bästa tiden att sätta vitlök, då hinner vitlöken etablera sig och är redo att skjuta fart när den första värmen kommer i vår. Att odla egen vitlök är enkelare än du tror och här följer tips på  hur du gör.

odla egen vitlök

Odla egen vitlök – så här gör du!

Hur gör man då om man vill odla sin egen vitlök? Jo, enklast är att köpa utsäde i en trädgårdsbutik för det  viktigt är att välja certifierad, gärna ekologisk, vitlök. Vitlöken som du köper i mataffärer kan innehålla sjukdomar och bör därför inte användas till odling.

Precis som när du ska använda vitlök till matlagningen så delar du den i klyftor, fast utan att skala dem. Det är de enskilda klyftorna som du planterar och du sätter dem en och en. Naturligtvis kan du även använda dig av din egenodlade vitlök som utsäde. Välj då de största och finaste vitlökarna och klyftorna till det.

Plantera på hösten men sätt inte för tidigt

Det bästa är att sätta sina vitlöksklyftor i jorden sent på hösten, då hinner de börja rota sig något innan kylan kommer. Under vintern ligger de sen och väntar på att jorden skall börja värmas, för att vid ca 5 grader börja växa. Helst ska det ha hunnit börja bli kallt ute när du sätter vitlöken, maximalt 8-12 grader i luften och du kan faktiskt sätta vitlöken ända fram tills att det blir tjäle i marken.

Klyftorna ska grävas ner 5 centimeter i en näringsrik och väldränerad jord. Platsen bör vara solig plats för där trivs och utvecklas den bäst. Planteringsavståndet mellan klyftorna bör vara 10-15 cm men testa dig gärna fram för vad som passar bäst just hos dig.

Ett tips när du fått ner vitlöken i jorden är att ta bild av platsen och rita upp var vitlöken sattes, det kan du göra i trädgårdsappen Gardenize. Sen finns informationen sparad till våren när du ska börja odla igen, och du vet precis var du kan gräva och inte!

Odla egen vitlök
Plantera vitlök på hösten

Samodla gärna

Att samodla vitlök med andra grödor är ett smart tips för att hålla eventuella skadedjur borta, samtidigt utnyttjar du dina odlingsytor effektivt. Jordgubbar är ett exempel på bra samodlingsväxt som ofta nämns.

Gödsla

Kom ihåg att gödsla vitlöken på våren med tex hönsgödsel och om du har tillgång till gräsklipp, så kan du med fördel lägga det runt lökarna. Gräsklippet hjälper till att hålla fukten, ger näring i lagom takt och håller ogräset borta.

Skördetid

Under sommaren går vitlökarna i vila och blasten börjar gulna och lägga sig ner, detta är tecken på att det är dags att skörda. När du skördar din vitlök kan välja att antingen äta den färsk eller att förädla den på olika sätt. Eller varför inte hänga upp den på tork i en vacker vitlöksfläta?  På så sätt håller de sig fina och goda länge! Tänk på att förvara vitlök torrt och i rumstemperatur och inte i kylskåpet.

Skördar du din vitlök tidigt, som under senvåren, då har den ännu inte hunnit med att bilda klyftor och då brukar den kallas för solovitlök.

Vill du odla vitlök i kruka inomhus går det också bra, då är det framför allt blasten du kommer att få njuta av. Den smakar också just vitlök!

Odla egen vitlök
Odla egen vitlök
Vitlöksost

Olika slags vitlök

Det finns många olika slags vitlök att välja mellan. Här är några exempel:
-Fransk vitlök har ofta rosa eller violetta inslag i det vita skalet.
-Silvervitlök känns igen på sitt silvriga skinn. Dessa har den bästa lagringsförmågan.
-Kaukasisk vitlök har något färre men större och mer lättskalade klyftor. De har ofta ett violettrandigt skal.
-Centralasiatisk vitlök har vitt till rött skal och ibland även randigt. Dessa bildar ibland blommor och kan  även utveckla mikrolökar.

Odla egen vitlök, garlic

Vitlökens historia

Vitlök sägs ha odlats i Sverige redan under vikingatiden och vild vitlök hittar man i Centralasien. Där har den naturligt långa, och relativt hårda, vintrar som följs av en kort vår och därefter en lång och torr sommar.

Vitlök innehåller ämnet alliin som under inverkan av ett enzym, som också finns i vitlöken, omvandlas till oljan allicin. Det antibakteriella ämnet kan döda vissa bakterier.

Odla vitlök med Gardenize
GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize