Våga prova höst- och vintersådd!

När dagarna blir kortare och temperaturen sjunker så finns det trots allt många möjligheter att glädja sig åt om man vill så och odla. Så varför inte prova höst- och vintersådd? Här är vi listat 3 olika möjligheter att så grönsaker även så här års.

Höst- och vintersådd
App store
Google-Play

Ladda ner trädgårdsappen Gardenize gratis på App store eller Google play och få koll på dina odlingar.

3 olika grönsaker att så om hösten

Odla tomat inomhus

Den första oktober 2017  sådde jag fröer av tomatsorten Tiny Tim, vilket innebar att jag kunde skörda egna tomater i februari. Jag måste säga att jag blev mycket nöjd med detta!

Just Tiny Tim är en liten tomatsort som utan problem får plats i ett fönster. Jag har tur som har ett fönster med både söder- och västerläge och det i kombination med extra belysning, gjorde att plantan lyckades leverera små, smakrika tomater redan till sportlovet.

Tomatplantan levde sen med mig under hela sommaren och sent in på hösten, då jag den började se så trött ut att den fick gå hädan.

Viktigt att tänka på om du vill prova på att odla tomat även på vintern är att komplettera med extra belysning. Extra belysning behövs även om du har fönster med mycket ljus, för du behöver öka antalet timmar som växten får ljus, gärna 12-14 timmar per dygn.

Ett annat tips är att välja en sort som inte blir så hög. Jag hade som sagt sorten Tiny Tim, men även Vilma är en liten kompakt sort som är värd att prova.

Höst- och vintersådd

Hydroponisk odling

Ett annat sätt att odla inne är att göra det hydroponiskt. Hydroponsik odling innebär att man odlar utan jord, i system med vatten, näring, ljus och värme. Man kan välja att bygga ett hydroponiskt system själv – som Jessica gör i klippet här bredvid, eller så köper man ett färdigt kit i handeln. Det finns ett flertal olika att välja mellan.

Det som lämpar sig att odla hydroponiskt är tex örtkryddor, som basilika eller bladgrönsaker som tex sallat. Det går även att odla andra grönsaker som växer ovan jord, men tänk på att ha sorter som når ungefär samma höjd – det kan bli besvärligt att anpassa belysningen annars.

Höst- och vintersådd

Fortsätt odla i växthus eller odlingstunnel

Jag har haft växthus i många år, och brukade som många andra stänga ner och bomma igen det på vintern. Dessutom fyllde jag växthuset med utemöbler, grill och annat smått och gott. Nu har jag börjat tänka om och utnyttjar odlingslådorna i växthuset även på vintern. Första gången jag gjorde det så sådde jag dill, sallad och spenat i februari och kunde skörda fantastiska blad i april.

I år har jag sått överblivna rödbetsfrön (för bladens skull), grönkål, spenat, sallat och ärtskott i växthuset i september. Jag har lagt lite fiberduk över för att skydda lite mot kyla. Ärtskotten växer så det knakar, och de andra små plantorna är på gång de också.

Jag tittar till växthuset och sådderna regelbundet och vattnar med lite flytande näring i vattnet ca en gång i veckan.

Trädgårdsappen Gardenize

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize