Lyckas med perenner

Alla trädgårdar blir bättre med en perenner. Så är det bara. Kombinationsmöjligheterna av blommor och bladfärger, strukturer och dofter är oändliga. I detta inlägg ger vi några tips för att lyckas med just perenner.
Har du svårt att välja perenn, så har vi listat våra favoritperenner här.
Lycka till!
Vita och rosa perenner, hortensia och flox

1. Val av växtplats – Sol, skugga eller både och?

Olika växter vill ha olika förutsättningar för att må bra. En del vill ha full sol andra trivs bättre i skuggiga lägen. Vissa är mer flexibla och klarar vilket som. Så läs på etiketten eller fråga vad som gäller för just den växt som du har tänkt dig att plantera. Att planera solälskande perenner på en norrsida eller under skuggande träd kan bli både bortkastade pengar och onödigt arbete.

Gardenize light

2. Val av växtplats – fuktigt eller väldränerat?

Ett misstag som jag har gjort flera gånger är att plantera mina växter där det under sommaren kommer att bli för torrt. Jag har flera rabatter som är upphöjda, med en mur, vilket i sig är väldigt praktiskt för det blir snyggt och lätt att komma åt.

MEN –  det är så väldränerat att vattnet rinner rätt igenom att det blir väldigt torrt! Och misstaget som jag gjort flera gånger är att plantera växter som vill ha mycket fukt på dessa platser, tex funkia och astilbe. Nu har jag äntligen insett att det kräver för mycket av min energi och för mycket vatten för att hålla dessa planteringar snygga, så jag håller successivt på att växla över till mer torktåliga plantor som lavendel här.

Man skall även vara medveten om att jorden inte får bli för fuktig. Många växter ogillar att få vatten stående kring rötterna vilket är lätt hänt på vintern och våren. Då tinar snön och tjälen i marken under gör att vattnet inte kan rinna undan.

Så om man har en rabatt i en sänka, där det gärna samlas vatten, så kan man förbättra förutsättningarna genom att tillföra dränering och kanske höja marknivån något eller blanda i material i jorden som gör den mer dränerad, tex grus.

Regn

3. Förbereda växtplatsen – rensa bort ogräset!

Nya växter som skall etablera sig, vill ha en god jord utan konkurrens. Så se till att rensa bort så mycket ogräs som möjlig, inklusive rötterna. Är det mycket ogräs, och man har gott om tid, så kan man täcka platsen för att ta död på ogräset. Denna metod kräver ofta att man har 2-3 år på sig för att den skall få full verkningsgrad, men är effektiv för att kväva tex kirskål

4. Förbereda växtplatsen – jordförbättra

Huruvida man behöver tillföra något till jorden innan man planterar beror självklart på vilken typ av jord man har från början. Har man väldigt lerig jord, som jag, så är det bra att blanda upp med luftigt material som torv eller kompost.

5. Förbereda växtplatsen – gödsla eller inte?

Jag har fått lära mig att om jag planterar mina perenner på hösten, så skall jag vara väldigt försiktig med gödslingen. Växterna skall denna tid på året fokusera på att utveckla sitt rotsystem, snarare än blommor och blad. Så spara gödslingen till våren

Gardenize lyckas med perenner
Köpa gödsel

6. Vid plantering – vattna rejält!

Oavsett när på året du planterar, så vattna ordentligt. Jag brukar alltid ha med mig en spann, som jag fyller med vatten, och där dränker jag hela krukan, tills det slutar komma luftbubblor. Jag fyller alltid även planteringshålet med vatten, då får jag även en kontroll över att platsen är lagom dränerad. Om vattnet blir stående, och inte rinner bort, så kan man behöva dränera bättre, och om vattnet rinner bort väldigt fort, så kan man behöver hitta på en lösning för att få vattnet att dröja kvar lite längre.

Gardenize, vattna

7. Vid plantering – lös upp rotklumpen

När man köper perenner i från en plantskola, är det inte helt ovanligt att växten har stått i sin kruka ett tag. Då är det viktigt att man löser upp rotklumpen, och ibland till och med klipper eller skär i den, så att rötterna blir fria att sprida ut sig. Annars är det risk för att rötterna fortsätter växa i cirklar, och inte utvecklas och tar upp näring ordentligt

Plantera lavendel

8. Skötsel – klipp bort vissna blommor

Många av de perenner som blommar, mår bra av att man klipper bort blommorna efter hand. På så sätt så stimuleras växten till att blomma mer och under längre period. Dessutom så är det ju perfekt att sätta i vaser inne!
De blommor eller fröställningar som finns kvar senare på hösten, i september oktober, låter jag däremot stå kvar. De blir vackra siluetter när frosten kommer, och både blommor och blad skyddar och värmer rotklumparna under jorden. Dessa klipper jag istället ner på våren.

9. Vinterskötsel

De flesta perenner som säljs i Sverige är anpassade efter vårt klimat och klarar det utan extra omtanke. Men om man är orolig, för att ens växter skall frysa, så skadar det inte att lägga på ett luftigt lager med löv i rabatten.

Beskära Vinranka

Vad är en perenn?

Perenn är ett samlingsnamn för en mängd olika växter, som alla har det gemensamt att de  vissnar ner på hösten för att komma tillbaka på våren och på så sätt lever i flera år – de är fleråriga.

Perenner finns i alla färger och former och storlekar.  Vissa är vintergröna andra inte. Vissa blommar storartat, vissa diskret och vissa till synes inte alls. En del har sin storhetstid på våren, andra på sommaren och några på hösten. Och självklart finns det perenner som vackra under alla tider på året!

Vi på Gardenize har valt ut våra favoriter bland perennerna och du kan se vilka de är här.

Om du tycker det är svårt att få till en snygg rabatt som passar för dina förhållanden så finns det olika sätt att ta hjälp. Till exempel vi på Gardenize har anlitat Ann, på Shape-It-Green, som erbjuder rabattdesign på distans!

Brunnäva

Notera allt om dina perenner i Gardenize

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play eller logga in på webben!

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Frågor och Svar Gardenize
App store
Google-Play
Logg in på Gardenize webbapp för trädgård

Mer lästips från Gardenize