Årets perenn 2019

På branschmässan Elmia Garden, den 26 september, så presenterades årets perenn av Jessica Lyon. Årets perenn har utsetts av Perennagruppen varje år sen 1997. Den första växt som utnämndes till årets perenn var Stäppsalvia och förra året var det Höstsilverax som fick den äran.

Årets perenn 2019

Till Årets perenn 2019 utämns

Purpurmejram!

Jurys motivering

Purpurmejram ´Herrenhausen´ är väldoftande, vacker under lång tid och de pollinerande insekternas favorit. Den bildar fluffiga, blommande kuddar i mjuka, violetta nyanser och är lika fin i rabatt som i kruka och som marktäckare. För sin skönhet, mångsidighet och sin generositet mot våra flygande vänner har Perennagruppen utsett purpurmejram, Origanum (Laevigatum-Gruppen) ´Herrenhausen´ till Årets Perenn 2019.

Mer information om årets perenn hittar du här.

Fakta:

Blommar: juli till september

Höjd: 30-40 cm

Trivs bäst i fullt solljus och väldränerad jord

Favorit bland fjärilar, bin och humlor

Passar i: rabatter, som kantväxt, marktäckare, köksträdgård eller i kruka.

Använd appen Gardenize för att notera vilka växter du har, och i växtdatabasen hittar du bland annat årets perenn, men även mycket annat matnyttigt!

Du laddar ner appen gratis från App Store eller Google play.

App store
Google-Play

Perennagruppen

Perennagruppen består av ett 15-tal företag som odlar perenner. Odlingarna är belägna från sydligaste Skåne till norra Mälardalen. En förteckning över vilka som ingår i Perennagruppen finns under fliken Medlemsmatrikel. Perennagruppens medlemmar är anslutna till Plantskolesektionen inom Gröna näringens riksorganisation, GRO, vilken fr.o.m. 2007 är en avdelning i LRF.

Läs mer om Perennagruppen på deras hemsida. Perennagruppen.com

Gardenize tips för att lyckas med perenner

När man planterar och sköter om perenner så är det bra att tänka på vilka förutsättningar olika växter vill ha för att trivas. Vill de ha sol eller skugga? torrt eller fuktigt? Ja, förutsättningarna kan vara mycket olika.  Därför har vi på Gardenize listat våra tips för att lyckas med perenner på en egen sida, som du hittar här.

Lyckas med perenner

Följ upp dina odlingar med Gardenize Trädgårds-app

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play. Gardenize finns numer även på webben!

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize