Olika sätt att identifiera vilken växt det är

En vanlig fråga som vi brukar få är om Gardenize känner igen växterna man lägger in i appen och svaret är helt enkelt Nej, det gör den inte. Och varför har vi inte utvecklat en sån funktion då? Jo, för det finns det andra som är bättre på att svar på vilken växt du har. Så nu tänkte jag tipsa om olika sätt att identifiera sina växter.
/Jenny på Gardenize
Brunnäva

När du har identifierat vilken växt du har så dokumenterar du det i Gardenize, så att du inte glömmer igen. Du laddar ner appen från App store eller Google play eller loggar in på ditt konto på datorn.

Appar

Det finns en uppsjö av olika appar som verkar i segmentet ”identifiera växter”. De fungerar ganska lite rent tekniskt, en del med bildigenkänning och andra med hjälp av nätverket av användare, och vissa med både och. Hur nöjd man blir med en apps identifikationsförmåga beror ofta på hur exakt man själv vill veta svaret. Räcker det tex att det är en ”Tomat” eller vill du veta även latinska namnet och sortnamnet? Det kan hjälpa att ange vilken plats man befinner sig på, eftersom urvalet av svar då kan bli mer precist.

De flesta appar utvecklas och uppdateras regelbundet, så är du inte nöjd med svaret vid ett visst tillfälle, så kanske du får bättre träff nästa gång.

De flesta appar är på engelska, vilket också är värt att veta när man laddar ner dem.

Här kommer mina kommentarer om några av dessa appar.

GardenAnswers

En app där du tar kort på din växt och ett bildbehandlingsprogram hittar liknande växter och föreslår på så sätt vilken växt det är du har. Appen erbjuder även experthjälp förutsatt att man skapar ett konto och anger sin plats. Svaren man får är på engelska, och man kan även köpa till extra experthjälp om man önskar. Finns för både iPhone och Android.

PlantNet

Även här tar man kort på sina växter, och så jämförs bilden med en bilddatabas, och man får bekräfta om resultatet verkar rätt eller ej. Svaren man får är på latin och appen är i övrigt på engelska. Finns för både iPhone och Android.

Picture this

Fungerar i princip på samma sätt som PlantNet.

 

På bilden här nedan ser du exempel på ytterligare appar.

Vilken växt appar

Fråga i en Facebookgrupp

”Vilken växt”

Detta är en mycket trevlig grupp som just fokuserar på att hjälpa till med att identifiera olika växter. Både administratörer och medlemmarna är väldigt kunniga och ger snabba svar.

Länk

”Trädgårds kompisar”

Gruppen trädgårds kompisar präglas av en vänlig och generös ton i diskussionerna. Här är inläggen lite mer allmänna kring trädgården och dess invånare och ordet kompisar tolkas i bred bemärkelse. Även här kan man få hjälp med såväl växtidentifikation som att glädjas åt härliga trädgårdsupplevelser i allmänhet.

Länk

Facebook grupp Trädgårds kompisar

Viktigt:
Spara dina svar i Gardenize!

Oavsett HUR du får svaret på vilken växt det är, så rekommenderar vi att du dokumenterar det i Gardenize. Jag brukar göra så, att när jag ser en växt som jag vill veta namnet på så, tar jag ett kort på den, lägger in som Ny Växt i Gardenize-appen, och döper växten till ”???”.

Sen brukar jag dela bilden direkt från mitt Gardenize till en av de Facebookgrupper jag är med i och få svaret den vägen, och ändrar så klart namnet till det rätta.

iPhone X Gardenize mobile app for plants and gardening

Gardenize app – för växter trädgård och odling

Gardenize är en app för trädgård och odling, och fungerar såväl i mobilen som på datorn. Med ett Gardenize konto kan du enkelt samla alla dina bilder och anteckningar om din trädgård på ett ställe.

Läs mer om hur du kan använda Gardenize här.

Garden App Gardenize

Aktuella trädgårdstips och inspiration