Kan man odla sötpotatis i Sverige?

Kan man odla sötpotatis i Sverige?

Ja det kan man – om man är en humla!

Enligt vissa teorier så borde inte humlor kunna flyga, med tanke på hur deras kropp är uppbyggd, men humlorna vet inte om det, så de flyger ändå. Ungefär så var det med min sötpotatisodling förra året. Jag visste inte om att det är svårt och i princip inte går att odla sötpotatis i Sverige, jag lyckades ganska bra ändå…

Det började med att jag för ett år sen fick ett infall och ville testa just sötpotatis, eftersom barnen är så förtjusta i det. Jag hade sett några olika inlägg, som jag ögnat igenom lite snabbt, och i ett spontant ryck i mataffären plockade jag åt mig två ekologiska sötpotatisar från grönsaksdisken.  Och ett drygt halv år senare så kunde jag skörda min egenodlade sötpotatis. Efteråt har odlingsproffs som jag pratat med gratulerat mig till det lyckade resultatet och imponerat frågat hur jag bar mig åt. Tja, jag visste ju inte att det inte borde funka, så mest tur skulle jag tro.

Så här gjorde jag steg för steg:

2017-03-27  ”Sått”

Jag placerade mina båda sötpotatisar i var sitt glas med vatten, där ungefär halva potatisen var ovanför vattnet. I början hade jag stuckit in små tandpetare i sidorna för att hålla uppe sötpotatisen, men de höll inte något vidare och potatisarna gled ner och stod på botten till slut i alla fall. Och det verkar som att det fungerade det också

Kan man odla sötpotatis i Sverige?

2017-04-02 ”Grott”

Efter ca en vecka så började de första små tecknen på liv ge sig till känna, jippi!

Sötpotatis gror

2017-04-13 ”Planterat”

Dags att plantera om potatisarna i var sin kruka. I vanlig planteringsjord och med bladen upp och rötterna ner så klart. Och ungefär halva potatisen ovan jord.
Den ena av sötpotatisarna såg lite skruttig ut, och hade inte så många blad, men den tog sig trots alls.
Jag placerade krukorna i ett fönster med mycket ljus från både söder och väster där de fick stå och växa till sig.

Kan man odla sötpotatis i Sverige?

2017-04-26 ”Vuxit”

Efter bara ett par veckor så har ett kraftig och härligt grönt bladverk utvecklats!

Sötpotatis i kruka

2017-05-07 ”Planterat”

I början av maj gjorde jag bedömningen att det var tillräckligt varmt i växthuset för att sötpotatisarna skulle få flytta ut. De fick samsas om en stor och djup låda, på ca 60x60x60 cm. Odlingslådan står i det sydvästra hörnet av växthuset som får mest sol och värme!

2017-06-24 ”Gödslat”

Löpande under sommaren så gödslar jag med lite flytande näring, samtidigt som jag gödselvattnar mina andra växter.

Sötpotatis i odlinslåda

2017-08-07 ”Skördat”

Sötpotatis blir stora och klängiga växter och behöver plats och stöd för att utvecklas. Här fick de slåss om utrymmet med både gurka och tomat, men var så pass livskraftig att plantorna tog den plats de ville ha i hörnet.
I början av augusti sticker jag ner händerna i jorden för första gången för att känna efter om det finns något där. Och ja visst, gör det det. Jag plockar upp två fina och vackert rosa-röda sötpotatisar!
De är inte så stora, men ack så goda. Skalet är så tunt att jag bara tvättar dem och ugnsbakar dem med skalet på.

Egen skörd av sötpotatis

2017-10 ”Skördat”

Jag väntar till oktober, när kylan börjar krypa närmare, med att ta resten. Totalt blir det ca 2 kg hemodlat, närodlat och egenodlat!

Kan man odla sötpotatis i sverige?

2018-02-20 ”Lagrat”

Eftersom inte vi åt upp all sötpotatis, la jag den på ett fat och ställde in i ett mörkt förråd inne. Detta visade sig vara helt rätt, för även efter 4 månader så är de superfina! Inte skrumpna eller mögliga eller förstörda på något annat sätt.
De verkar till och med trivas så bra så att den största har börjat gro! Så nu skall jag plantera den och sluta cirkeln!

Lagra sötpotatis

Sammanfattning av mina 3 viktigaste slutsatser:

  1. Börja tidigt på våren med att förgro potatisen i vatten, inomhus.
  2. Plantera i rejäla krukor eller odlingslådor och se till att ha plats även uppåt och runt omkring.
  3. Odla i växthus eller uterum där det blir riktigt riktigt varmt

Lycka till!

Läs gärna även Anns erfarenhet av att odla egen sötpotatis i detta inlägg hos Shape It Green!

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize