Följ dina frösådder under hela odlingsåret

Frösådder

Visst kliar det i odlingsfingrarna!

Så här års är suget efter att börja med sina odlingar och sin trädgård extra stort. Efter julmat och nyårsstök känns det skönt att lägga detta bakom sig och blicka framåt mot ljusare tider. Och det kliar ju i fingrarna och när man surfar runt på olika hemsidor för att hitta nya spännande frösorter att testa. Vad man också inser ganska snart är att man behöver ett enkelt och smidigt sätt att hålla koll på alla sina frösådder som snabbt sprider ut sig på värmegolv, bänkar och i köksfönster.

Dokumentera

Om man använder Gardenize-appen för att dokumentera sina fröer och odlingar, kommer man enkelt att under året kunna följa upp när man gjorde alla olika moment som att så, plantera om, gödsla (och vilket gödsel man använde!) och senare när det blommade eller när man kunde skörda sin första egna chili – mmm…

Hur gör man då? Jo, man laddar ner Gardenize på App store eller Google play (se länkar längre ner) och skapar sig ett konto. Sen lägger man in de fröer man har eller tänker så som ”ny växt”. Varje växt får ett eget växtkort, där man noterar all information man tycker är viktig att komma ihåg. Vissa sorter kan man hitta i Gardenize växtdatabas, om växten inte finns där så lägger man in den själv. Ta gärna en bild på fröpåsens fram och baksida, så blir det enkelt att minnas all den informationen, även när påsen har försvunnit.

Föra dagbok

När du har lagt in dina växter, så kan du börja använda funktionen ”Händelser”. Där noterar du alla händelser som du tycker är värt att lägga på minnet. Till varje händelse så finns det tre huvudfält:

1. Aktivitetstyp

2. Växt

3. Växtplats.

Aktivitetstyperna skapar du själv och återanvänder sen efter hand. Välj ord eller uttryck som du själv förstår, men ett tips är att formulera det som ett verb, tex Sått, Gödslat, Vattnat.

Så varje gång du skapar en ny händelse så väljer du aktivitetstyp, och sen anger du aktuell växt/växter samt växtplats om du vill.

Så här kan det se ut

Här är några exempel på olika händelser som jag la in när jag började med min chiliodling förra året.

Varje händelse som jag lägger in i dagboken tar bara några sekunder. Jag tar en bild, och lägger in i appen och gör de anteckningar som jag känner att jag vill komma ihåg. Men eftersom en bild säger mer än tusen ord, så går det väldigt snabbt!

Frösådd
Frösådder
Frösådder
Frösådder
Frösådd skördat chili

Har du inte Gardenize än?

Gardenize trädgårdsapp är gratis och finns för nerladdning i App store eller Google play – och är på svenska! Vill du läsa mer om Gardenize? Kika in på hemsidan.

/hälsningar

Jenny och teamet på Gardenize

Google-Play
App store
Gardenize