3 tips för att stormsäkra ditt växthus

Stormsäkra växthus Gardenize

Vis av bitter erfarenhet vet jag att växthus, modell äldre inte klarar av de stormar och orkaner som ibland kommer och hälsar på nuförtiden. Där vi bor, i västra Göteborg, med öppet hav ut till Vinga fyr, ligger vårt växthus rätt i ”blåshålet” som vi säger. Så det är mer än en gång som vi har fått ge oss ut med ficklampa, vantar och mössa – och pyjamas – för att försöka få växthuset att hålla ihop och inte blåsa söner mer än nödvändigt. För visst är det märkligt att stormar och orkaner alltid kommer på natten??

Så nu ser vi till att förebygga problemet genom att säkra upp växthuset innan vintern sätter in. Här är våra tre tips för att stormsäkra växthuset.

1. Se till att växthuset är helt

En av de viktigaste detaljerna för att ett växthus skall hålla ihop är att det inte börjar gå sönder. En spricka i en ruta eller en tätningslist som trillat av kan snabbt bli den lilla retliga detalj som vinden snabbt hugger tag i och sen sliter och drar i tills hela rutor sugs ut och du får ägna nästa dag att plocka glas i gräsmattan eller odlingarna runt omkring. Inget kul alls.

Så passa på att gå ett varv kring växthuset och skaffa nya rutor där det behövs. Ofta kan det bli spänningar kring hörn, dörrar och fönster så var extra uppmärksam där.

Nya rutor går att köpa hos glasmästare eller växthusbutiker. De kan även finnas i vanlig bygghandel, men ring och kolla innan för det är långt ifrån en lagervara.

För att byta rutorna är det ofta bra att vara två som hjälps åt, så att man inte råkar göra sönder något i processen.

Stormsäkra växthus Gardenize
Stormsäkra växthus Gardenize

2. Täta dörrar och fönster skarvar

När du har sett till att alla rutor är hela så är nästa steg att se till att dörrar och fönster inte blåser upp. Vi har ett gammalt växthus, där de inbyggda spärrarna av plast för längesen har gått sönder, så vi tar till enkla knep som finns tillgängliga.

Fönstret säkrar vi med en vanlig plast-stripe som vi snörper åt så hårt vi kan.

Dörren säkras med två brädor som håller dörren på plats. Både i sidled och in/ut.

Stormsäkra växthus Gardenize
Stormsäkra växthus Gardenize
Stormsäkra växthus Gardenize

3. Håll ihop växthuset

Den tredje åtgärden vi brukar göra är att skruva upp några brädor i det mest utsatta hörnet. Dessa låser fast glasskivorna så att de omöjligt kan blåsa/sugas ut. Slutligen toppar vi hela kalaset med att dra ett spännband runt hela växthuset.

Stormsäkra växthus Gardenize
Stormsäkra växthus Gardenize

Så där ja. Jag kan ju inte skryta med att resultatet är snyggt, men det är i alla fall bättre än alternativet – plocka glasflisor på grannens tomt!

Så nu får Gudrun, Per eller Gorm komma och hälsa på bäst de vill!

Har du ett växthus från Willab Garden kan du läsa om deras rekommendationer här.

Lycka till med att stormsäkra ditt växthus!
Jenny på Gardenize

Greenhouse

Fler lästips från Gardenize

Gardenize är en digital trädgårdsdagbok där du dokumenterar din trädgård och dina odlingar. Den finns för både mobilen och webben. Har du inte Gardenize än? Då kan du ladda ner den här eller logga in direkt på hemsidan. Läs mer om Gardenize här.