I ett vitt hus från förra sekelskiftet med tillhörande, ljuvliga trädgård i Loo utanför Alingsås bor Andreas Benkel med sin fru, två barn och ”Hassel”, en Welsh springer spaniel. Platsen är ett sånt där härligt ställe där man kan känna doften av fuktigt gräs och äppleblom på långt håll.
En plats som har ett eget namn: Hagalund.

   Gardenize används flitigt på Hagalund

Tomten är på hela 2200 kvadratmeter så det finns plats för stor variation med vild natur, krispig gräsmatta, färgglada perenner och framför allt många  frukträd – äpplen, päron, plommon, körsbär. Och i trädgården finns till och med de klassiska hamlade* almarna som än så länge klarat sig från almsjukan.

   ”Almarna vårdar jag ömt och är glad för varje år de håller sig friska, de är både ett kulturarv för gården och skatt för den biologiska mångfalden”, säger Andreas.

Att vara i trädgården är en stor del av Andreas liv och betyder jättemycket i form av terapi och rekreation. Här finns en estetisk skaparglädje med en blandning av sten, växtlighet och material som finns naturligt på tomten. Gammalt material återanvänds flitigt.

Andreas vill gärna dela med sig av sin trädgårdsglädje och drömmer om att hjälpa och underlätta för andra i deras trädgårdsarbete. Han får utlopp för detta dels genom att frilansa som trädgårdskonsult och även i sitt dagliga arbete på Lerums kommun där han är en av projektledarna för det lokala initiativet ”Växtrum”*.

GARDENIZE
Andreas hittade appen Gardenize på Googles appbutik och använder nu Gardenize flitigt till att skapa sin egen växtdatabas som ett stöd för minnet och för att följa upp hur olika växter utvecklas och snappa upp om någon växt får sjukdom eller skadeangrepp.

Att dessutom kunna följa de olika växtplatserna genom säsongerna och hur de utvecklas är väldigt värdefullt.

Andreas tycker att det bästa med Gardenize, är att det finns en sida för varje  växt och varje växtplats, samt att man kan se vilka växter man har på en viss plats. Det gör det lätt att hitta och komma ihåg, och eftersom man använder egna bilder känner man lätt igen sig.
Gardenize kan du ladda ner här: App store eller Google Play

”Vad som vore en bra utveckling av appen är att få till en social interaktion. Där man kan få hjälp, tips och råd från andra och diskutera olika ämnen. En kommunikation med andra användare helt enkelt”, säger Andreas avslutningsvis

Följ gärna Andreas på: Facebook och Instagram

/Jenny

  Andreas på Hagalund         

*Hamling är en gammal beskärningsmetod som lever kvar från användningen av lövtäkt som boskapsfoder. Metoden går ut på att avlägsna trädets huvudstam vid en viss höjd och korta in sidogrenar man vill ha. Vid beskärningspunkterna aktiveras då många nya knoppanlag. Med ett par års mellanrum klipps sedan de nya kvastgrenarna av på samma ställe, ofta med följden att knutar bildas som växer med åren.

Andreas på Hagalund Andreas på Hagalund    

Fotograf: Tswi Hlakotsa