TA EGNE STIKLINGER, SLIK GJØR DU!

Stiklinger er kloner av morplanten, men hvordan får man egentlig en stikling? Du får en stikling når du for eksempel klipper eller skjærer av en bit av en plante for å få røtter og dermed skaper en eller flere nye planter fra den første planten, planteformering med andre ord. Her har vi samlet våre beste tips for hvordan du bør gjøre når du tar stiklinger fra plantene dine!

Svarta Vinbär 'Ben Gairn'

ULIKE MÅTER Å TA STIKLINGER PÅ

Du kan dele stiklinger i to ulike grupper; de såkalte Hardvedstiklinger- Vinterstiklinger og de Urteaktige stiklingene som også ofte kalles Sommerstiklinger. Akkurat som navnene høres ut, klipper eller skjærer du dem vanligvis i forskjellige årstider, og hvordan du går frem kan variere litt. Noen planter kan lett klemmes fra en stikling, f.eks. geranier og palettblader.

VINTERSTIKLINGER

Hvis vi starter med Vinterstiklingene så bør de være litt lengre i størrelse sammenlignet med Sommerstiklingene, 15-25 centimeter bør være nok. Vinterstiklinger kan tas fra en rekke busker og trær, og det er den harde, treaktige delen du bruker til å forplante planter.

En vinterstikling bør være omtrent som tykkelsen på en penn i diameter. Ved å skjære stiklingen diagonalt over en bladknopp i øvre del av planten og rett av under en bladknopp i nedre kant av stiklingen, som også er plantens vekstsoner, kan du skille mellom opp og ned. Planten selv synes det er veldig viktig å holde styr på opp og ned for i det hele tatt å ønske og sende ut nye røtter.

For at en vinterstikling skal best slå rot, stikker du den da i en potte med godt drenert jord. Minst halvparten men enda bedre 2/3 av planten bør være under jorden og gjerne langs kanten av potten. På denne måten kan du legge flere vinterstiklinger i en potte. Hele potten settes så utendørs, gjerne under en busk eller et sted hvor den ikke blir utsatt for stekende sol og hvor den holdes fuktig – Pass på! Her kan den stå, gjerne et helt år, før du planter den ut på ditt valgte sted.

Vinterstiklingene tas vanligvis i den tiden planten er i vinterdvale og under finner du en liste over 5 planter du kan ta vinterstiklinger fra, men det er mange flere planter som egner seg fint til vinterstiklinger som noen kaller det.

FEM VANLIGE PLANTER Å TA VINTERSTIKLINGER AV ER:
  • Rips
  • Amerikanske blåbær
  • Syrin
  • Forsythia
  • Kornell
Brokbladig kornell

Løvfellende kornell 

Ta egna sticklingar

Forsythia 

Foto: Jenny Rydebrink

Korall Kornell 

SOMMERSTIKLINGER

Sommerstiklingene kan også kalles «Soft cuttings» når du googler og de er som navnene høres ut, myke plantedeler som du vanligvis tar om sommeren.

Sommerstiklingene fungerer på samme måte, fjern eventuelle blader som havner under jorden for akkurat som vinterstiklingene skal halvparten av stiklingen i jorda. Legger du sommerstiklingene dine i vann (noe som også er mulig med sommerstiklinger), skal vannet være på den nederste delen av planten, for ikke å risikere at stiklingen råtner. Sommerstiklinger kan også være mye kortere enn vinterstiklinger, 5-15 cm kan bør rekke.

TRE VANLIGE STIKLINGER Å TA SOMMERSTIKLING AV
  • Pelargonia
  • Palettblad
  • Kjempeverbena
trädgården i december
Årets sommarblomma 2019, Palettblad
Årets pelargon

SLIK GJØR DU

Det finnes også andre måter å ta stiklinger på, og nedenfor ser du flere forskjellige kortfilmer som beskriver ulike måter å ta stiklinger fra ulike typer planter:

JESSICA TAR VINTERSTIKLINGER

SOMMERSTIKLING AV PELARGONIA

GARDENIZE HAGEAPP

En dyrkevenn med grønne fingre og fotografisk minne.

Gardenize er en app for hagen och dyrkingen din, og som hjelper deg å overblikke, forstå og utvikle din hage og dine dyrkinger. Det er enklere å lykkes når du har orden på hagen din, og Gardenize hjelper deg å strukturere all informasjon og gjør den søkbar. Du får dessuten tips og inspirasjon av andre gardenizers over hele verden. Gardenize basfunksjoner er gratis å bruke og alt du legger inn i appen beholder du uansett hvilket abonnement du velger å ha. Du kan laste ned appen fra App Store eller Google Play, eller så kan du lage deg et konto på nett via appen i din nettleser. Her kan du lese mer om Gardenize.

Gardenize garden app

Bilder publisert på Gardenize nettside tilhører Gardenize AB og må ikke brukes uten tilstand.