Dette kan du gjøre i hagen i november

Det blir roligere og roligere når det kommer til hagearbeid i løpet av november måned, og det kan være deilig å sitte inne og kose seg i stedet for å være ute og fryse om fingrene. Nå begynner tiden for å planlegge alle hagedrømmene vi har til neste hagesesong, men noen ting er likevel greit å krysse av på listen over ting man skal gjøre i hagen i allerede nå og her har vi samlet alle hagetipsene for november. Kos deg!

gloves

Hagetips for november

Overvintre pelargonier, dahlia eller georginer og middelhavsplanter

Hvis du ennå ikke har løftet inn de frostfølsomme plantene dine og plassert dem i ly for snø, is og kulde, er det på høy tid å gjøre det nå.

Ulike planter foretrekker ulike metoder for overvintring, mørkt og kjølig, eller lyst og litt varmere. Noen planter må klippes ned og settes til side med potte og alt, andre graves opp og knollene vaskes eller hele planten må kanskje flyttes innendørs og behandles som potteplante.

Vinterförvara dahlia

Sett hvitløken

Du kan sette mye hvitløk og du kan gjøre det sent på året, også etter at jorda har frosset, forutsatt at du har ufrossen jord å dekke med. Det anbefales å gjødsle med beinmel og hønsegjødsel når du planter feddene. Noen ting som kan være greit å vite er at jo større hvitløksfedd du planter jo større løker får du, og at du må tenke på å plante løkene slik at løken har plass å vokse til våren. Plant med 10-12 cm mellom hvert fedd, 30 cm mellom radene og dobbelt så dypt som hvitløksfeddet er høyt.

Odla egen vitlök

Rake løv fra gressplenen

Hvis du ennå ikke har snø liggende på plenen, sørg for å rake bort løv som ligger der. Lag med løv på plenen gjør den klissete, glatt og kveler gresset. Så sørg for å rake bort løv og bruk i stedet som beskyttelse i blomsterbed og beplantning. For eksempel kan du legge løvene rundt din rododendron eller rosene, eller så kan du grave dem ned i såbedene dine som næring.

Har du en liten mengde løv kan du i stedet gå over med gressklipperen en ekstra gang, slik at bladene males ned i småbiter. Disse kan da finne veien inn i plenen og bli til ny næring der.

Trädgården i november

Samle hagebildene dine

Sammen med en god kopp te eller kaffe kan du krølle deg sammen i sofakroken og begynne å sortere hagebildene dine fra sesongen som vært. Hvordan gikk det med paprikaen? Og blomstret hortensiaen slik du ønsket? Hva kan gjøres bedre neste år? Last opp bildene dine i Gardenize-appen og noter hva du vil huske om plantene dine, så er du klar for neste hagesesong når den starter!

GIF_Add-miljobild-SV

Sikre drivhus og trampoliner

Landet vårt er til tider svært værutsatt. Ved hver storm er trampoliner og drivhus spesielt utsatt, og strømmene i sosiale medier har en tendens til å bli oversvømmet med triste emojier og triste bilder etter uværet har vært fremme. Sørg for å sikre dem før det blir for kaldt og før vinden tar til.

Trampoline

Demonter «vindfanget» i form av nett og teppe og oppbevar innendørs. Pass også på å smøre alle fjærer slik at de ikke ruster sammen vinterstid. Du kan oppbevare teppe og nett i samme type av boks som du oppbevarer puter i om sommeren. Stativet til trampolinen kan stå utendørs om vinteren, men det skader ikke å smøre alle ledd og låsemekanismer med tynn olje, f.eks. 5-56.

Drivhus

Har du et klassisk lite drivhus med løse vinduer som jeg har, kan det være i risikosonen når det blåser kraftig. Etter å ha plukket knust glass ved flere anledninger, har jeg begynt å sikre drivhuset for forebyggende formål allerede i november hvert år. Et enkelt tiltak er å sikre at dører og dører ikke kan blåse seg opp ved å binde snor eller ståltråd i låsemekanismene.

Bryr du deg ikke om hvordan det ser ut så kan du spenne et bånd rundt hele drivhuset slik at det blir stabilt. Du kan også feste et par planker på de mest utsatte stedene dersom det er behov for det der hvor du bor. Ikke så pent, men det fungerer!

Stormsäkra växthus Gardenize

Snart på tide å beskjære vinranken

Vinranken bør beskjæres når de er i dvale, altså om vinteren. Det er lett å glemme, når du står midt oppi alt julerotet og gløggen. Men legg gjerne til en påminnelse i Gardenize i romjula allerede nå, slik at du ikke glemmer beskjæringen.

Beskära vinranka
Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder publisert på Gardenizes nettside tilhører Gardenize AB og kan ikke brukes uten tillatelse.