Dette kan du gjøre i hagen i oktober

På tide å kose seg i hagen! Nå som høsten og kulden nærmer seg med stormskritt, er det lett å prioritere varmen innendørs fremfor den kalde vinden på utsiden. Men før eller siden dukker det som regel opp noen deilige høstdager, og da er det bare å benytte anledningen til å fikse i hagen og nyte den kjølige luften. Her er noen tips til hva du kan gjøre i hagen i løpet av oktober, når lysten melder seg.

Att göra i trädågrden i oktober

Hagestell i oktober måned

Ta vare på redskaper, potter og drivhus

 1. Vask spader og verktøy, olje trehåndtakene med linolje som fungerer bra. Sett alt i et oppbevaringsrom for å beskytte mot regn og snø.
 2. Vask hagehanskene. Er de veldig jordete, skyll dem i en bøtte før du kaster dem i vaskemaskinen.
 3. Når du klipper plenen for siste gang, sørg for å rengjøre og utføre service på gressklipperen før du legger den vekk. Da er den i god form til våren.
 4. Tøm hageslangen for vann og sett den slik at den ikke kan fryse. Husk også at koblinger lett fryser, så husk å ta opp dem også. Hvis du har en timer for vanning, demonter den og fjern batteriet.
 5. Potter kan lett sprekke i løpet av vinteren, så tøm og vask dem ut. Et tips er å blande jordklumpene og visne blomster i en kasse eller grav det ned i et av bedene dine. Potter med planter som skal reddes må kanskje isoleres eller stå frostfritt.
 6. Hvis du planlegger å ikke vokse i drivhuset om vinteren, sørg for å vaske det med såpe og vann, og sikre det mot høst- og vinterstormene slik at det ikke går i stykker. Det er ingenting kjedeligere enn å plukke knust glass – det er det mange som vet av egen erfaring!
Att göra i trädgården i oktober
Att göra i trädgården i oktober
Att göra i trädgården i oktober

Stell planter, blomsterbed og avlinger

 1. Fjern ugress som spirer, nå som jorda er fuktig og lett å jobbe med er det enkelt å dra opp uønsket grønt.
 2. Plante blomsterløker du har lyst å se spire til våren.
 3. Plante hvitløk.
 4. Så lenge det ikke er tele i jorda, er det mulig å plante mange busker, trær og stauder.
 5. Sett inn pelargoniene, de vil gjerne stå lyst og kjølig. Pelargoniene trenger ingen næring om vinteren og kun litt vann. Er de store kan du kutte dem ned.
 6. Kutt georginer til ca 5 cm og grav opp knollene. La dem tørke og børst av jorda, oppbevar dem så mørkt og frostfritt, i luftige bokser, gjerne med litt sagflis rundt. Og husk å markere hvilken knoll som er hvilken!
 7. Rak blader som faller ned, disse er perfekte å bruke andre steder i hagen, så uansett hva du gjør – ikke kast dem!
 8. Bruk bladene til å dekke sarte planter som roser og delikate stauder. Har du mye blader men mangel på roser, legg bladene i buskene, bedene dine eller i pallekasser. Du kan også lagre blader i sekker for å bruke til dekkdyrking om våren.
Att göra i trädgården i oktober
Att göra i trädgården i oktober
Plantera vitlök på hösten

Pynte

 1. Plant noen nydelige fargeklikk i frostbestandige potter eller i et veldrenert blomsterbed.
 2. Belysning! Et godt tips er å sjekke at vinterbelysningen fungerer i god tid. Sett opp lys i hagen ganske tidlig på høsten, før det blir for kaldt og slik at du er klar når mørket kommer. Er du ute i god tid kan du velge akkurat når du vil begynne å tenne dem og sette lampene på timer, gjerne en timer som styres av hvor lyst det er. Plasser lyset slik at du går mot det eller på den måten du ønsker at man skal gå i hagen din, vi mennesker er programmert å gå mot lyset så du vil få en bedre i følelse i hagen når du tenker på den måten.
Att göra i trädgården i oktobe
Att göra i trädgården på hösten

Merk opp «Allment fiks» i Gardenize

For å huske og kunne sammenligne når du har gjort forskjellige ting i hagen fra år til år, kan du lage hendelsen «Allment fiks». Bruk den til litt av alt du har lyst å notere, men hvor du ikke trenger å være så presis. Når du går til «Hendelser» i appen, klikker på forstørrelsesglasset og skriver inn «Allment fiks», får du opp akkurat de hendelsene og kan enkelt scrolle mellom dem for å få en oversikt over hva som er gjort.

På bildet på siden kan du velge «Ukevisning» som er en litt mer komprimert oversikt enn «Dagsvisning» som vises som standard. Du bytter mellom de forskjellige visningene ved å klikke på hamburgermenyen i øvre høyre hjørne.

Ha en herlig hagehøst!

Gardenize oversikt hagen

Bilder publisert på Gardenize nettside tilhører Gardenize AB og må ikke brukes uten tillatelse.