Dette kan du gjøre i hagen i august

I august er det fortsatt masse sommer igjen å nyte. Dagene byr på vekslende solskinn og vekslende regn, noe som gjør jorda lett å bearbeide igjen. Mange planter fortsetter å tilby farge, aroma og smak nå som innhøstingstiden er på sitt beste. Når muligheten byr seg er det en del ting som er bra å gjøre i hagen og her er våre beste tips om ting å gjøre i hagen akkurat nå!

Vitkål

Hagetips for august

I grønnsakslandet

 

 1. Topp tomatplantene
  Har du fortsatt tomatplanter igjen kan du klippe av toppen nå. Da vil plantene fokusere på å få tomatene på plantene til å modnes, fremfor å utvikle mer bladmasse.
 2. Klipp av potetbladene
  Hvis potetblasten har visnet, er det like greit å kutte den ned og fjerne den. Potetene kan ligge i jorda en stund, det fungerer som et godt spiskammer. Men ved å fjerne toppene reduseres risikoen for bladmugg og andre sykdommer.
 3. Fortsett å gjødsle agurken
  Har du agurkfrøplanter kan du gi dem litt gjødsel når du vanner. Selv om de ser visne ut, kan de produsere agurker en stund fremover. Spesielt hvis du har agurkene i drivhuset.
 4. Dra nytte av urtene
  Har du basilikum i potte kan den tas med inn, i drivhuset ditt eller innendørs. Plasser lyst og fortsett å vanne med litt næring. Du kan høste og fryse eller tørke andre urter. Eller hvorfor ikke prøve å lage urtesalt? Du kan enkelt gjøre urtesalt ved å blande de ferske urtene du har for hånden, gjerne kombinert med topper fra fersk løk og noen fedd hvitløk, ha oppi salt og så klart. Bland til en jevn røre og tørk deretter på bakepapir i ovnen, ca 90 grader til den er helt tørr. Rør av og til. Bland så igjen og hell i glass. Klar!
 5. Så!
  På denne tiden av året går det bra å så ting som sallat, spinat, reddik, dill, ruccola og gulrøtter.
tomater - gardenize

Plante

I august er det en god tid å plante busker og stauder. Skal du plante eviggrønne planter er det lurt å begynne med disse slik at de rekker å få et stabilt rotsystem før vinteren kommer.

Når du planter så graver du en solid grop, vanner godt, lar jordklumpen suge opp rikelig med vann for så å løsne plantens røtter slik at de lett kan etablere seg på sitt nye voksested. Bland plantejord med eksisterende jord og avslutt med å vanne litt ekstra. Se gjerne på nyplantingen din de neste ukene og vann om nødvendig.

Plantera lavendel

Busker og trær

 1. Tynne ut
  Ta ut hagesaksen og klipp av døde greiner på busker, trær og hekker. Benytt også anledningen til å tynne ut for eksempel ripsene for å slippe inn mer lys.
 2. Klipp hekkeplanter
  Ønsker du en rett og pen hekk kan du med fordel stramme snoren og bruke den som veiledning.
 3. Beskjær frukttrær
  Beskjær frukttrær
  Har du mange vannskudd er det greit å fjerne dem under JAS (juli, august, september). En god, skarp hagesaks er uunnværlig til dette. Ta vare på hagesaksen din og husk å ta den inn når du er ferdig.
Johannisbeeren

Gressplenen

Trenger du ny plen, er det et godt tidspunkt å ordne med det i august. Da er det varmt og fuktig, og frøene rekker å spire og etablere seg før vinteren kommer. Vann nysådd gress ofte og litt av gangen.

Er plenen din gul og visnet av sommertørke? Vann og gjødsle så kommer den snart til å gro igjen.

Trädgård för nybörjare, tips för grönare gräsmatta
plants card view

DOKUMENTER I GARDENIZE

Husk å notere alt du gjør i hagen Gardenize! Det er greit å ha all informasjon om hagen og plantene dine samlet på ett sted, slik at du husker alle detaljene til neste sesong. Det er først da du kan utvikle hagen din på beste måte!

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder publisert på Gardenizes nettside tilhører Gardenize AB og kan ikke brukes uten tillatelse.