Dette kan du gjøre i hagen i juli

Juli måned er hagens høytid. Det er nå på tide å nyte frodig blomstring så vel som smakfulle grønnsaker. Ingenting slår smaken av den første hjemmedyrkede agurken, som spises rett etter at den er plukket. Den kommer aldri til kjøkkenet gitt! Det er også i juli du har tid til å gå rundt i hagen og stelle og bare pusle rundt. Kanskje sette i gang et litt større prosjekt som å plante et nytt blomsterbed eller forberede neste års dyrking. Hvis du har vanskelig for å finne ut hva du skal gjøre, har vi samlet noen tips for juli måned her.

Att göra i trädgården i juli

Hagetips for juli

1. Karttynning i frukttrærne

Har du frukttrær i hagen er det greit å gå gjennom fruktsettingen og tynne ut de fruktene som vokser. Tenk at hver frukt du velger å beholde skal ha plass til å vokse til full størrelse. Altså på en gren med f.eks 5 små eplekart, så det er kanskje bare ett igjen. Spar så det største og fineste, og fjern de andre.

2. Sett opp nett

Har du bærbusker du ønsker å få ha i fred for fuglene, kan det være greit å legge nett over dem. For eksempel kan du beskytte de amerikanske blåbærene dine, men kanskje du kan dele med deg av kirsebær og moreller som man uansett høster litt flere av? Pass på livet i hagen!

3. Safte, sylte, konservere, tørke og fryse inn

Når sommeren er på sitt beste, kan hagen i beste fall svømme over av godsaker. Det lille problemet som følger med det, er at du ønsker å ta vare på så mye som mulig. Vårt tips er å prioritere dine beste avlinger, og har du ikke tid til å ta vare på dem med en gang, så frys inn resten. Jordbær, blåbær, og bringebær er herlig å ha i smoothies eller på yoghurten om vinteren. Til og med hylleblomster kan fryses inn og lages til juice på et senere tidspunkt. Ripsene går også an å fryse og kan brukes utover høsten.

4. JAS-beskjæring

I juli, august og september er det en god tid å beskjære de fleste trærne. Da har sevjen steget, og treet har god tid til å gro før vinteren og kulden kommer. Beskjæring denne tiden av året betyr også at du får færre vannskudd. Du kan imidlertid vente med å beskjære frukttrærne dine til slutten av JAS, slik at du rekker å plukke all frukten.

5. Klippe vekk visne blomster

Ved å klippe av blomstene på staudene og sommerblomstene som allerede har blomstret, kan du få en ny blomstring. På engelsk kalles dette «dead heading». I forbindelse med at du klipper av blomstene, pass også på å vanne og gjødsle litt!

6. Dokumenter i Gardenize

I løpet av sommeren, når du ofte har litt mer tid til overs, benytt anledningen til å oppdatere Gardenize-appen. Gå rundt i hagen og legg ut bilder av de forskjellige plantene når de blomstrer eller har blomstret ferdig. Ta bilder av blomsterbed, trær og avlinger. Favorittbildet du selv velger vil være det som vises først i forskjellige visninger i appen.

Dokumentere i Gardenize

Om sommeren er hagen i full gang, og du holder på med mange forskjellige gjøremål hver dag. Jeg som alltid har med meg mobilen pleier å ta den opp og ta et kjapt bilde av det jeg har gjort der og da. Noen ganger til og med en liten serie bilder, som viser hva jeg gjorde i flere trinn. Når jeg så kommer inn, setter jeg meg ned i fred og ro og åpner Gardenize, enten på datamaskinen eller i mobilen, og lager nye hendelser. Jeg laster opp bildet og navngir det jeg har gjort.

Jeg prøver å bli flinkere til å dokumentere selv det jeg ikke lykkes med. Som da jeg fikk skadedyr på kålen, voksbønnene som ikke spiret eller paprikaen som har fått gule flekker. På denne måten lærer og husker jeg selv det som fungerte mindre bra. Jeg har for eksempel laget Hendelsetyper som «Ernæringsmangel», «Pest» eller rett og slett «Fail!». Jeg bruker Fail når det ikke ble som jeg hadde tenkt, som at frøene ikke spiret, hvis jeg glemte å vanne pottene mine eller hvis jeg kjøpte jord som inneholdt mer ugress enn næring.

/Jenny

Att göra i trädgården i juli

Tynne ut eplekart

Att göra i juli

Nett over blåbærene

Trädgården i juni

Noter det som ble feil

Gardenize PLUS
Prøv Gardenize PLUS gratis

Gardenize er en app for hagearbeid og dyrking hvor du samler informasjon om alle dine planter, vokseplasser og hendelser i hagen. Gardenize finnes også på nett, slik at du kan logge på via datamaskinen din. Prøv gratis i 14 dager!

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder publisert på Gardenizes nettside tilhører Gardenize AB og kan ikke brukes uten tillatelse.