Dette kan du gjøre i hagen i mai.

I løpet av mai starter hagesesongen for alvor. Lysten til å være ute er stor, vårblomstrende trær og busker viser seg fra sin beste side og fuglesangen høres ut som den vakreste musikk. I hagen i mai kan du velge og vrake mellom hva du skal gjøre, og her gir vi noen tips og forslag til aktiviteter som er greit å sjekke av.

My plants

Hagetips for mai

Såbedene

I blomsterbedene begynner staudene å spire, og det er morsomt å rydde og gjøre pent.

  • Fjern ugress, pass på når ugresset er lite og jorden er fuktig, da vil det være litt lettere.
  • Gjødsle med f.eks kugjødsel
  • Kutte bort det som er visnet fra i fjor.
  • Klipp ned døde greiner og fjern visne blomster fra rosene, den beste tiden sies å være når bjørkene har «museører».
  • Plant nye stauder eller sommerblomster hvis det er «hull» i blomsterbedene dine.
  • Design og planlegg nye så- og blomsterbed

Design og planlegging av nye bed

Trenger du hjelp til å planlegge nytt blomsterbed eller en hel hage? Prøv «Design at a Distance»-tjenesten som Ann hos Shape IT Green tilbyr. En smart, rimelig og trygg måte å få et gjennomtenkt og godt planlagt bed på. Takket være vårt samarbeid med Ann gir hun deg også en ekstra gave dersom du bruker rabattkoden «Gardenize» ved bestilling! Du kan lese mer om Design at Distance her.

Kaukasisk Förgätmigej ' Jack Frost'
Foto: Jenny Rydebrink

Planter fra løk

Vårblomstrende løker som påskeliljer, tulipaner kan man se litt ekstra på. Du kan for eksempel benytte anledningen til å gjødsle med beinmel for å styrke løkene til neste sesong.

Kutt av blomstene på påskeliljene, men la bladene stå og visne. Da går kraften og næringsstoffene fra bladene tilbake ned i løken og styrker den. Synes du de ser sprikete og stygge ut, kan du binde dem sammen i små bunter til de visner.

Mossflox

Kjøkkenhagen

Ferskpoteter

Nå er tiden inne for å sette poteter hvis du ikke allerede har gjort det. Du vet at du kan sette poteter i potter og sette dem på en terrasse eller balkong?

Urtehagen

Gressløk er en tidlig og flerårig urt som er utmerket å ha mye av i hagen. Her kuttes mye til frokostbrødskiva og skal snart kutte ned en stor bunt, hakke og legge i fryseren. Når gressløken begynner å blomstre, blir selve blomsterstilkene litt harde og ikke så gode. Men vet du at du kan spise blomstene? De gir en vakker fargeklatt til en salat, eller du smører dem, krydre med litt salt og serverer som tilbehør til grillet eller en omelett.

Liker du basilikum? Det er et perfekt krydder å dyrke i en liten krukke i kjøkkenvinduet, i drivhuset eller uteplassen. Så noen frø i en pott med jord, vann og plasser i vinduet.

Hvis du kjøper basilikum i potte i matbutikken, prøv å plante den om i en større potte med mer jord, gjødsel og vann. Hvis du er heldig, vil de nye friske bladene ta seg opp gradvis.

Salat

Så gjerne mer salat etterhvert og i løpet av hele sesongen. Hold øye med sneglene som begynner å våkne til live og gjerne spiser av salaten. Hvis du kommer over det, prøv å så i potter og flytt dem rundt til et sted hvor sneglene ikke finner dem.

Hvitløk

La du hvitløk i fjor høst? Da er det viktig å huske å gjødsle de nå til våren slik at du får store fine løker. Du kan også høste noen ferske løk eller plukke noen blader som du kan hakke ned og ha på en sandwich eller i en salat. Eller hvorfor ikke en omelett? Den store høsten av hvitløk lager du på sensommeren, når toppene har visnet og løkene ikke lenger vokser. Du kan lese mer om dyrking av hvitløk her.

Grønnsaker

Mange grønnsaker kan sås i mai, som agurker, gulrøtter, rødbeter, zuccini, erter. Les på emballasjen og nyt godbitene. Selv skal jeg prøve mais, og det blir spennende å se hvordan det går.

Grow potatoes in pots
Egenodlat
Basil
Odla egen vitlök

Sommerblomster

I butikkene er det nå massevis av nydelige sommerblomster å fråtse i. Benytt anledningen til å kjøpe noen og fylle potter eller om du har hull i rabatten. Da får du herlig liv i din nærhet og hjelper også bier, sommerfugler og insekter!

Blå violer

Gressplenen

Plenen må nå i gang og klippes, i alle fall i de sørlige delene av landet. Ønsker du en grønn og slitesterk plen er det også greit å gjødsle med en miljøvennlig gjødsel, det hjelper også til å holde ugress og mose vekk.

Har du blomster i plenen og klipper for hånd (ikke en robot), la gjerne små øyer stå igjen med blomster, som tiltrekker seg bier og insekter. Det er en fin touch i gressplenen, men meningene om det spriker og du kan gjøre akkurat som du vil!

Har du sådd nytt gress eller lagt ny plen, husk å vanne hvis det ikke regner. Nysådde frø er følsomme for uttørking.

Gräsmatta som behöver gödslas

Gardenize Plus.

Vet du at du også kan logge på Gardenize-kontoen din på dataen din? Du logger inn enkelt med samme informasjon som du gjør på mobilen, og får deretter tilgang til alle bildene og notatene dine. Med Gardenize på nett blir det enkelt å legge til nye planter og koble dem til plantesteder, du kan også gå tilbake blant hendelsene dine og se når du gjorde hva. Du kan prøve Plus-funksjonen gratis i 14 dager, og er du ikke fornøyd kan du alltid velge å beholde gratisfunksjonen med basfunksjonene. Du finner mer informasjon om Gardenize Plus her.

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder publisert på Gardenizes nettside tilhører Gardenize AB og kan ikke brukes uten tillatelse.