Dette kan du gjøre i hagen i april

Gardenize tjänster för företag

Solens stråler varmer og lysten til å stelle i hagen kommer tilbake

Er det ikke deilig når man får lov til å ta frem arbeidsbuksene, finne frem hagehanskene og gå igjennom lageret av jord, potter og frø? Nå står tomatplantene og ber om å bli omplantet, noen små, tynne salatblader lurer nok på hva som skjer og spinaten i drivhuset vokser kraftig og stolt og plukkes til lunsj nesten hver dag. Bortsett fra å så og plante om, så finnes det masse annet man kan bruke tiden på i hagen denne tiden av året. Her har vi samlet alt som er lurt å tenke på når du steller hagen i vår!

Vann, gi næring og vask!

 1. Vann! Har det ikke regnet samtidig som solen varmer, så er det viktig å huske på å vanne de vintergrønne plantene dine. F.eks bambu, laurbærhegg, bartrær og rododendron.
 2. Gi næring til prydbusker, bærbusker og rabatter. Et tips er å bruke kugjødsel til det.
 3. Ta frem gressklipperen og sjekk at den fungerer – det kan være at den trenger stell. Vedlikeholder du tingene dine så holder de veldig mye lenger.
 4. Gi gressplenen næring om du vil ha den grønn og tålig, gjerne med miljøvennlig gjødsel og enda bedre dagen før det skal regne, pass på når været hjelper deg.
 5. La vær å gi gresset næring der hvor du vil at jorden med tiden er tenkt å være fattig og gi blomster mulighet å trives i den naturlig karrige jorda. Engblomster gir mat til humler, bier og sommerfugler.
 6. Vask drivhuset. Det dannes lett alger i sprekker og liknende i drivhuset, da er det greit å vaske bort det før du fyller det med planter. Lunkent vann med litt vanlig oppvaskmiddel i, en vaskesvamp og oppvaskbørste fungerer bra. Etterpå skylles det bort med vannslangen.
Gödsla gräsmattan

Gi gressplenen næring

Tvätta växthus

Vask drivhuset

Bambu

Vann vintergrønne planter

Stell planter, rabatter og dyrkinger

 1. Rens ugress som stikker opp nå som jorden er fuktig og lett å jobbe med.
 2. Gjødsle rundt vårløkene når de titter frem, det hjelper dem å samle kraft for neste sesong.
 3. Beskytt vårblomstene fra skadedyr. Det finnes ulike måter å holde rådyr og andre sultne dyr på avstand. Enten med middel man kjøper i butikken, eller med et gjerde. Det sies at saueull kan hjelpe, men du får prøve deg frem der du bor. Det går også an å plante i potter og plassere dem hvor dyrene ikke går.
 4. Ta bort løv og annet som du har brukt for å beskytte dine følsomme planter. Legg løvene i komposten eller grav dem ned i et såbed.
 5. Putt en svart bøtte over rabarbraene! Akkurat når du ser at rabarbraen begynner å titte opp så kan du sette en bøtte over den, om en uke eller to kan du høste tynne fine rabarbra. Det kan være lurt å legge en sten eller noe annet tungt over slik at bøtten ikke blåser bort.
 6. Forgro poteter. Dette kan man gjøre på litt ulike måter. En måte er å legge potetene i eggekartonger og sette dem lyst i et vindu. Spray dem litt med vann innimellom slik at poteten ikke tørker helt ut. Når de har begynt å få groer så setter du dem i potter eller direkte i landet.Man kan også forgro poteten i litt jord, da får de røtter og kan gro enda raskere når de blir plantet på ordentlig. Pass på å ikke sette dem for tett, siden røttene kan gro sammen og bli vanskelige å ta fra hverandre.
 7. Klipp ned de visne staudene og slipp frem de nye skuddene.
Att göra i trädgården på våren

Rens ugresset

Att göra i trädgården på våren

Forgro poteter

Dokumentera trädgård

Glassrabarbra

Pynte

 1. Har du busker eller trær med blomster om våren kan det være hyggelig å ta inn et par grener og putte i vann. På den måten tar du med deg våren inn i huset, forsythia og kirsebær har nydelige blomster.
 2. Noen stauder i en potte på trappen gir mye liv, gjerne i kombinasjon med påskeliljer. Når liljene har visnet så kan du plante dem i rabatten eller i et hjørne av hagen og gi den liv til neste år!
Pynta våren

Vårblomster

Vårblommande buskar

Blomstende grener

Noter deg det du gjør i Gardenize

I Gardenize kan du notere alt du gjør i hagen. Ved å legge inn nye hendelser og legge til bilder kan du enkelt gå tilbake og følge opp hva du har gjort, sesong etter sesong. Du kan også legge til påminnelser fremover i tiden slik at du husker alt du skal gjøre.

Samle vårtegn

Et tips er å samle vårtegn og notere i Gardenize appen. Du kan lage en hendelse som heter vårtegn og legge inn bilder etterhvert som du finner nye, vakre ting. Neste år kan du gå tilbake og sammenlikne hvordan våren utvikler seg år etter år hos deg.

plants card view

Gardenize – din hagevenn!

Gardenize er en app for deg og hagen din hvor du samler informasjon om alt du dyrker. Noter deg alt om plantene dine, hvor de vokser og hva du har stelt med. I appen får du dessuten tips og inspirasjon om hagen og alt som hører til!

Du kan laste ned Gardenize fra App store eller Google play, eller så kan du logge inn direkte på nett, slik at du kan legge inn informasjonen via dataen. Du finner mer informasjon om Gardenize på nettsiden vår.

Download Gardenize in Google Play
plants card view

Bilder publisert på Gardenize nettside tilhører Gardenize AB og må ikke brukes uten tilstand.