Dette kan du gjøre i hagen i mars

I mars så opplever vi ofte veldig ulikt vær, mer eller mindre samtidig. Ene stunden kan det være sol og helt stille, og neste dag er det snøstorm som hviner fra alle kanter. Da gjelder det å ta vare på tilfellene og koble av med litt hageting, enten ute eller inne. Her har vi samlet våre hagetips for mars, det er bare å ta frem innlegget når det passer deg og dyrkesonen hvor du bor.

Pynta våren

Hagetips for mars.

Såbedene

Når vårsolen begynner å titte frem og eventuell snø har smeltet så kan det være herlig å begynne å pusle i såbedene. Sør i landet så kan det være på tide å:

  • Klipp ned fjorårets stauder
  • Plant nye stauder, busker og trær
  • Vann vintergrønne planter
  • Beskytt vårløkene mot sultne rådyr, harer og liknende
  • Beskytt mot frost og tenk på at været kan svinge mye på denne tiden av året så vær oppmerksom på været.
Foto: Jenny Rydebrink

Kjøkkenhagen

 

Ferskpoteter

Til kjøkkenhagen kan det være på tide å begynne planleggingen av settepoteter. Et morsomt tips er å velge en tidlig potettype (f.eks. Swift) og sette dem i noen krukker som du plasserer på et solfylt og beskyttet sted. Da kan du få egen ferskpotet allerede til 17. mai!

Når butikkene begynner å selge settepotet, så er det lurt å kjøpe noen fine eksemplarer og morsomme sorter før de tar slutt. Vær nøye med å velge sertifiserte settepoteter fra godkjent utsalgssted. Vel hjemme kan du legge dem på forgroing i eggekartonger. Når du har lyst at de skal begynne å utvikle seg så kan du plassere eggekartongene lyst og du kan fukte potetene med en sprayflaske innimellom. Husk å notere i din Gardenize app hvilke sorter du har og hvor du plasserte dem i fjor – i år bør du sette dem et annet sted!

 

Urtehagen

Har du gressløk så kan det være at den har begynt å vokse denne tida på året, plukk gjerne litt til frokosten. Perfekt å legge på brødskiva i helgen!

Også hvitløken kan ha begynt å titte opp nå, og da kan du forsiktig høste et og annet blad som du kan bruke som krydder i en salat eller kald urtesaus. Hverdagskos!

Så gjerne urter som basilikum, persille, oregano og salvia.

 

Sallat

Sallat skal du så ofte! Et tips er å ha det som rutine på helgen, så en liten streng med sallatfrø i en potte eller såbed. Da kommer du til å få ny, fresh sallat etterhvert. Sår du all sallat samtidig klarer du sannsynligvis ikke å spise den opp før den blir gammel og trist.

Att göra i trädgården på våren
Foto: Jenny Rydebrink
Basil for indoor gardening

Så sommerblomster

Nå er det på tide å dra i gang såbedene på ordentlig. Noen ting kan man begynne å så utendørs, annet sår man inne i potter for så å sette ut. Mange blomster kan du så i mars og så plante ut senere, for eksempel: Zinnia, Valmue, Petunia og Løvemunn.

Att göra i mars

Plante krukker med vakre vårblomster

Pass på å kose deg med butikkenes sortiment av stemorsblomster, påskeliljer, primulaer og andre fargebomber. Plant i romslige potter ved inngangen for å lage et innbydende inntrykk. Har du rådyr, harer eller andre sultne dyr i nærområdet, så husk å plassere pottene slik at dyrene ikke når dem eller spray blomstene med noe som avskrekker dem.

Planter du påskeliljer eller allium så sies det at de pleier å være ganske sikre for skadedyr, du trenger ikke å behandle disse.

Gardenize

Gressplenen

Når telen har sluppet taket kan man gi næring til gressplenen. Bruk et miljøvennlig, økologisk alternativ som går an å spre med en spreder. Ved å gi næring tidlig på året stimulerer man gresset å vokse, heller enn mosen og ugresset.

Gödsla gräsmattan

Fortsatt snø, frost og tele?

I store delar av landet ligger det fortsatt snø utenfor vinduet, og da er det perfekt å fundere på forrige sesong og å planlegge sesongen som kommer. Pass på å logge inn på Gardenize på nett og gå igjennom alle plantene, noter deg hva du skal så, plante, dele eller flytte. Appen er gratis å bruke de første 14 dagene, så her kan du prøve deg frem. Etter prøveperioden er over kan du bruke appen med sine basfunksjoner, og alt du har lagt inn tidligere er fortsatt tilgjengelig.

Legg inn påminnelser for fremtiden slik at du husker å vekke georginerne eller at du skal beskjære frukttrærne dine. Har du en kjøkkenhage, noter deg hvilke sorter du skal plante hvor. Du vil ha en god blandning og variasjon, og skal du plante sommerblomster så lag deg en plan for hvilke sorter du vil ha i år. Det er lett å velge det som ser stilig ut i butikken når du er på besøk, men med en gjennomtenkt plan er sannsynligheten at det blir akkurat sånn som du vil ha det selv!

Hösterbjudande

Gardenize Plus.

Vet du at du også kan logge på Gardenize-kontoen din på dataen din? Du logger inn enkelt med samme informasjon som du gjør på mobilen, og får deretter tilgang til alle bildene og notatene dine. Med Gardenize på nett blir det enkelt å legge til nye planter og koble dem til plantesteder, du kan også gå tilbake blant hendelsene dine og se når du gjorde hva. Du kan prøve Plus-funksjonen gratis i 14 dager, og er du ikke fornøyd kan du alltid velge å beholde gratisfunksjonen med basfunksjonene. Du finner mer informasjon om Gardenize Plus her.

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder publisert på Gardenize nettside tilhører Gardenize AB og må ikke brukes uten tilstand.