Dette kan du gjøre i hagen i februar

Norge er et avlangt land, og i februar merkes det nok aller mest. Snøen kan ligge flere meter tykk i nord og i sør kan våren merkes i luften. Mørket er fortsatt tilstede på de fleste hold og god belysning er avgjørende dersom man har lyst å dra i gang dyrkingene sine og for at potteplantene skal ha det fint.

Korallkornell, prydnadsbuske

Hagetips for februar

Forbered rabatter og plantekasser

Om du ikke har tele i jorden så går det helt fint å forberede nye rabatter og plantekasser på denne tida av året. Jorden er fuktig og det er lett å grave opp røtter og annet man har lyst å kvitte seg med. Noen typer av ugress har røtter som er veldig synlig når det ikke vokser andre ting rundt som man har lyst til å beholde.

November

Søtpotet

Hvorfor ikke prøve å dyrke søtpotet i år? Det er litt av en utfordring, men morsomt. Søtpotet er en varmekrevende plante, så en forutsetning er at du tilgang til drivhus eller hagestue. Du trenger også en ordentlig stor potte eller boks, slik at rotknollene får plass å utvikle seg.

Begynn med å kjøpe et par økologiske søtpoteter på butikken og plasser dem i et glass med vann. La dette stå lyst og pass på at vannet ikke damper vekk. Etter en uke eller to kommer du til å se små skudd utvikle seg.

Sötpotatis gror

Så artisjokk

Kjøkkenhagens stolthet må sås tidlig for å rekke å utvikles, så ser du frem mot egendyrket artisjokk til høsten er det på tide å sette fart nå! Så frø i romslige krukker og plasser dem lyst og varmt.

Kronärtskocka

Vår-vinter beskjæring

Noen trær kan med fordel beskjæres i februar, for eksempel eple- og pæretrær, det er lett å se hvor man skal klippe når grønne blader ikke dekker for. Når du beskjærer er det viktig å ha gode og nyslipte redskaper av god kvalitet. Du kan trenge:

  • En sekatør
  • En grensag
  • En sekatør med teleskopsskaft, dersom det er snakk om høye trær

I vinter kan du også beskjære din skjærsmin som begynner å bli for stor og riklete. Andre planter som går bra å beskjære nå er: pil, rognetre, mispel og kornell.

Events garden journal

Vekstbelysning

Både frøsådd og potteplanter har godt av ekstra belysning i løpet av den mørke årstida. Har du mulighet så plasser gjerne en lysrampe eller lampe over dine planter. Spesiell vekstbelysning trenger du sjeldent, det fungerer ofte bra med vanlige lamper så lenge de gir tilstrekkelig mye lys.

Växtbelysning på små plantor

Planlegg dyrkingsåret og sett i gang tomatsåddene

I begynnelsen av året er det mange drømmer som ligger og gror, og det er en god tid å planlegge fremover. Ta hjelp av andre hageelskere med erfaring og i appen Gardenize kan du chatte med hageintresserte over hele verden som deler med seg av kunnskapen sin.

Tomatsådd

Ta vinterstiklinger

Når man vil forøke plantene og få enda flere av samme sort kan man gjøre på ulike måter. I februar kan man ta vinterstiklinger fra for eksempel gullbusk, syrin og kornell. Pass på nå som mye annet står stille i hagen.

Brokbladig kornell

Gardenize Plus

Du vet vel at du kan logge inn på ditt Gardenize-konto også på nett? Det inngår i vårt tilbud Gardenize Plus, hvor du enkelt logger inn med samme informasjon som du bruker i mobilen. Via dataen din har du tilgang til alle dine bilder og notater, akkurat som i telefonen. Med Gardenize på nett blir det enkelt å legge inn nye planter og koble dem til vekstplassene dine. Du kan også gå tilbake blant dine hendelser og se når du gjorde hva, enkelt og greit.

Her logger du inn.

Bilder publisert på Gardenize nettside tilhører Gardenize AB og må ikke brukes uten tillatelse.