Dette kan du gjøre i hagen i januar

Velkommen til et nytt hageår. Når roen har lagt seg etter jul og nyttår, så er det på tide å begynne å tenke på og planlegge neste hagesesong. Ta til vare på de koselige kveldene ved å planlegge hva du vil så og tenk over hvilken plass som finnes i hagen til det. Det er lett å så mer enn du har plass til. Her har vi listet noen punkter som er greie å få gjort i hagen i januar!

Blütenstände im Winter

Hagetips for januar måned

Bruk julegranen

Dersom du har amerikanske blåbær i hagen kan du klippe ned julegranen og legge grenene rundt buskene for å beskytte dem.

 

Beskytt hagen mot snø

Dersom du har våt snø på busker så kan det være en god idé å riste vekk snøen. Risikoen er at grener knekker eller at buskene blir deformerte. Gå ikke på det snødekkede gresset dersom du ikke må, komprimert snø som ligger lenge på gresset kan forårsake snømugg.

Heckenpflege

På tide å begynne å så

Det er fortsatt masse tid å så til årets sesong, men i januar kan du begynne å så chili og paprika. Også noen typer av busktomater kan du så, for eksempel Tiny Tim og Vilma. Siden disse ikke blir så store får de plass innendørs helt til mai når de kan flyttes ut til drivhuset eller liknende plass. Du kan også se over frøene du har igjen fra ifjor og bestille nye av de du har lyst å så flere av.

 

6 favoritter å så i januar:

  • Artisjokk
  • Sommergulrot
  • Purre
  • Dill
  • Spinat
  • Busktomat
att göra i januari

Potteplantene er trøtte

Nå er det tøft for potteplantene, og både den tørre luften innendørs og mangelen på dagslys gjør gjerne at de henger. Vann dem forsiktig slik at de ikke blir overvannet. Det kan også være lurt å dusje bladene på de grønne potteplantene for å hjelpe dem litt.

Klara Rydebrink

Ta vare på redskapene dine

Med gode hageredskap blir hagearbeidet morsommere. I januar kan det være tid for å olje, vaske og slipe dine hageredskaper, men se også over gressklipperen slik at den er i orden, og det kan være lurt å levere den på reparasjon nå dersom det trengs.

Husqvarna gräsklippare

Ekstra belysning

Selv om lyset er på vei tilbake er det ikke så mange timer sollys i større delen av januar. Det betyr at mange planter, både potteplanter og det som er sått gjerne vil ha litt ekstra lys. Bruk julestjernenes lampeoppheng til å sette opp ekstra belysning i steden. Kjøp LED-lamper med riktet lys som du henger over plantene og som fungerer som en komplettering til dagslyset. Med en timer setter du tiden på 10-12 timer med lys per døgn.

 

Annet smått og godt i januar

  • Husk å vanne planter som du har satt til side på vinterforvaring.
  • Så nye ertskudd regelmessig
  • Gi mat til fuglene
att göra i januari

Bilder publisert på Gardenize nettside tilhører Gardenize AB og må ikke brukes uten tillatelse.